Avokado innehåller mycket fett.

Avokado innehåller mycket fett. Foto: Mostphotos.com

Ny studie: Du blir inte vad du äter – fet mat inte farlig

Forskare: "Kan äta mycket fett utan negativa konsekvenser"

KÖPENHAMN. Det är ingen fara för hälsan att äta fet mat. Det slår danska forskare fast i en ny studie.

Av
Andreas Holm

– Det är inte maten som avgör, snarare hur mycket mat man äter, säger Bente Kiens, professor på institutionen för idrott och näringslära vid Köpenhamns universitet, till Nyhetsbyrån Ritzau enligt danska BT.

I studien deltog arton "otränade och lätt överviktiga" män i ålderspannet 30-40 år som under sex veckor fick äta största delen av sitt kaloriintag genom fett än kolhydrater. Forskarnas slutsats: en fet diet leder inte till fetma eller nödvändigtvis till sjukdom som exempelvis diabetes. Efter studien visades inga tydliga tecken på att någon av männen hade försämrat hälsotillstånd, snarare tvärtom på sina håll.

Bente Kiens påstår att kroppen anpassar sig och bränner den föda den får, det vill säga fett före kolhydrater, när personen äter en fet diet.

– Man kan äta mycket fett utan negativa konsekvenser, säger Bente Kiens.

Däremot menar forskarna att den feta maten ska ätas med måtta, inte i för stora mängder, och att fet diet inte ersätter behovet av vitaminer, mineraler och fibrer som finns i annan mat.

– Kalorier är kalorier och man inte kan inte säga att det finns bra och dåliga sådana. Däremot om bra och dåliga matvanor, säger Bente Kiens till BT.

Parallellt med studien gjordes samma undersökning på möss. Där kunde forskarna konstatera att fettnivåerna i levern sjönk.

Publicerad 24 November 2018 06:00