Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som nu varnar bilägare för oseriösa däckskiftare. Genrebild.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som nu varnar bilägare för oseriösa däckskiftare. Genrebild. Foto: Ritzau Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Branschförening varnar för oseriösa däckskiftare

"Hela bilbranschen misskrediteras"

SVERIGE. Varje år dyker oseriösa företag upp på parkeringsplatser och köpcentrum där de erbjuder däckskifte, ofta för en billig peng. Men under arbetets gång luras ibland bilägaren att köpa nya däck, trots att de redan har väl fungerande och godkända vinterdäck.

Av
Andreas Holm

Det är en skrämseltaktik som man måste se upp med menar Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som nu varnar bilägare för oseriösa däckskiftare.

– Vi har tagit upp denna fråga ett otal gånger och tyvärr besannas våra misstankar, säger SFVF:s vd Bo Ericsson, i ett pressmeddelande.

Flera personer hör av sig till föreningen efter att de lurats att byta hjul hos tillfälliga däckföretag på bland annat parkeringsplatser. "Vilken seriös verkstad monterar vinterhjulen med rotationspilen åt fel håll?" och "hjulbultar dras åt så hårt att det inte ens går med en muttermaskin avsedd för lastbil att lossa bultarna", är några kommenterar SFBF fått.

Även Aftonbladet har uppmärksammat problemen när deras reporter själv besökte ett däckföretag och uppmanas köpa nya däck som ansågs vara ”livsfarliga”, trots att nuvarande hjul uppfyllde alla kriterier för att användas på vinterväglag.

– Tyvärr misskrediteras hela bilbranschen när vem som helst öppnar ett däckföretag på parkeringsplatser och andra ytor, säger Bo Ericsson.

Nu genomförs en rad oanmälda kontroller av Skatteverket och Arbetsmiljöverket för att sätta stopp för däckföretag som lurar kunderna och utnyttjar sin arbetskraft och på sina håll saknar kollektivavtal.

– De jobbar långa arbetspass veckans alla dagar och arbetsmiljön är bedrövlig, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transportarbetareförbundet, till Aftonbladet.

Det kan också innebära en stor fara att byta däck hos företag som inte utför skifte korrekt, med risk att bilen under färd tappar ett eller flera hjul. Däremot kan det bli svårt att få igen några pengar för reparationsskador. Finns företaget kvar på parkeringen när du ska reklamera? Och har du sett till att få ett giltigt kvitto?

– När bilägaren gör en anmälan och får bifall finns det ingen att få ersättning av eftersom det kanske inte finns ett företag med adress. Då står bilägaren där och får betala dyrt för sitt billiga hjulskifte, säger Ulf Stenansson, jurist på SVFV och ledamot i Allmänna reklamationsnämnden, i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges Fordonsverkstäders Förening bör du, innan du bestämmer dig att byta däck, ställa dig själv ett par frågor. Kostar hjulskiftet 99 kronor och får du inget kvitto? Då är det nog inget seriöst företag menar föreningen.

Publicerad 25 November 2018 06:00