Anders Ygeman (S) och statsminister Stefan Löfven (S) är några av statsråden har sparkapital i aktier eller fonder. Men exempelvis finansminister Magdalena Andersson har noll kronor i värdepapper.

Anders Ygeman (S) och statsminister Stefan Löfven (S) är några av statsråden har sparkapital i aktier eller fonder. Men exempelvis finansminister Magdalena Andersson har noll kronor i värdepapper. Foto: Ritzau Scanpix/Claudio Bresciani

Svenska ministrars ekonomi får kritik: "Vad gör de med sina pengar?"

Tjänar miljoner men på deras investeringskonton är det tomt

SVERIGE.

Experterna är inte imponerade av politikernas kunskap om ekonomi. Många tjänar miljoner men på deras investeringskonton är det tomt. Finansminister Magdalena Andersson (S) har inte en enda krona i värdepapper.

Av
Andreas Holm

– Då undrar man ju – vad gör de med sina pengar?, frågar sig Företagarnas vd Günther Mårder i en intervju med Aftonbladet.

Nyligen släppte regeringen ministrarnas aktie- och fondinnehav till offentligheten. 10 av 23 statsråd äger mindre än 100 000 kronor i värdepapper. Några investerar inte alls – andra lägger alla ägg i samma korg.

Statsminister Stefan Löfven (S) lägger allt krut i Swedbank, som just nu utreds för att misstänkt penningtvätt genomförts i landets största bank. Totalt 980 815 kronor är Löfvens portfölj i storbanken värd. Fler ministrar, som exempelvis Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S) har investerat i banken.

– Tidigare har det varit väldigt hård retorik från både socialdemokratiskt håll och även från Alliansen om betydelsen av att konkurrensutsätta de stora bankerna, säger Günther Mårder och menar att det är hyckleri när Löfven lagt sina pengar i en och samma storbank istället för att stötta mindre utmanare.

När Stefan Löfven och S-veteranen Hans Dahlgren, den som har mest värde i aktier och fonder (runt 5 miljoner kronor), saknar både finansminister Magdalena Andersson, Ibrahim Baylan och utrikesminister Margot Wallström sparkapital. Günther Mårder säger till Aftonbladet att statsråden kanske väljer att amortera på lån istället för att investera i värdepapper. Men han tycker gott att politikerna bör föregå med gott exempel när det gäller sparande.

– En person med den lönen borde lätt kunna sätt av 40 000 kronor i månaden i sparande. Då undrar man ju – vad gör de med sina pengar? Jag skulle vilja ge dem en privatkurs i aktiesparande, säger Mårder.

Publicerad 02 March 2019 06:00