Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock/Alexander Raths

Förslaget: Undersköterska kan bli en skyddad yrkestitel

Endast den med särskild utbildning eller kompetens ska kunna få titeln

SVERIGE.

Kompetensen inom vård- och omsorg på undersköterskenivå behöver stärkas och tydliggöras, visar utredningar. Därför kan yrkesrollen undersköterska komma att bli en skyddad titel.

En kartläggning som utredningen har gjort visar på att kompetensen inom vård- och omsorg behöver stärkas och tydliggöras när det kommer till undersköterskenivå.

– Det råder väldigt stor variation i utbildningens innehåll och då främst inom vuxenutbildningen. Det har lett till att det är svårt att veta vad en undersköterska har för kompetens, säger den särskilde utredaren Harriet Wallberg, i ett pressmeddelande.

Enligt Skolverket ska vård- och omsorgutbildningen bli mer sammanhållen och ska leda tillen undersköterskaexamen. Utredningen föreslår därför att undersköterskeyrket kvalitetssäkras genom att den skyddade yrkestiteln undersköterska kopplas till den nya utbildningen.

Det i sig skulle leda till att det blir tydligare för arbetsgivare, patienter och brukare, anhöriga och övriga yrkesgrupper inom vård omsorg vad en undersköterska har för kompetens.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

– Att bygga framtidens äldreomsorg handlar om att stärka Sveriges undersköterskor. Därför vill regeringen att yrket ska regleras. Nu ska vi remittera det här förslaget för att få in alla synpunkter. Sen får vi se hur vi går vidare, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Publicerad 03 May 2019 00:00