Joel Gohed Schultz, barchef på KOL &Cocktails Helsingborg, menar att enkela smaker ibland är det bästa.

Joel Gohed Schultz, barchef på KOL &Cocktails Helsingborg, menar att enkela smaker ibland är det bästa. Foto: Ida Asplund Ådahl

Tre heta sommardrinkar – så fixar du dem

Barchefens svalkande tips

SOMMAR.

Något läskande festligt efter en dag på stranden eller som en start före kvällsgrillningen? Joel Gohed Schultz, barchef på KOL &Cocktails Helsingborg ger tre heta tips för att lyckas med sommardrinken.

Av
Ida Asplund Ådahl

Friskt, fräscht och läskande. Det karaktäriserar ofta en bra sommardrink. Även om trenden gällande cocktails pekar mot nya smaker, omgjorda varianter av klassiska drinkar och med inslag av kryddor och örter kan man hålla det enkelt, enligt barchefen Joel Gohed Shultz.

– En gin & tonic fungerar alltid. Ofta vill man ha något som är läskande när det är varmt. Och det är sällan man behöver krångla till det, ibland är det enkla det bästa, säger han.

För den som vill testa nytt eller blanda sina egna sommardrinkar uppmanar han till att prova sig fram med smaker.

– Man kan titta vad man har hemma i trädgården. Med rabarber och bär, till exempel, kan man hitta på mycket.

Har man örter hemma kan man med fördel addera dem i drinken.

– Basilika passar med syrliga smaker som tequila och agave, timjan med syrliga och bittra toner.

Om du själv skulle göra dig en sommardrink, vilken blir det då?

– En klassisk daiquiri på rom, lime och sockerlag.

Foto: Ida Asplund Ådahl

APEROL SPRITZ

4 cl Aperol

Prosecco

Sodavatten (lika delar som prosecco)

Apelsin

Is

"Aperol blandas med lika delar prosecco och sodavatten. Lägg till skivor av apelsin i glaset som fylls väl med is".

Foto: Ida Asplund Ådahl

SOMRIG GIN & TONIC

4 cl jordgubbsgin

Flädertonic

Jordgubbar

Timjan

Is

"Bottna ett isfyllt glas med jordgubbsgin. Fyll upp med flädertonic och lägg i skivade jordgubbar och timjan".

Foto: Ida Asplund Ådahl

GIMLET MED EN TWIST

4 cl vodka

Kolsyrad lemonad

Angostura bitter

Lime

Chili

Krossad is

"Fyll ett glas med krossad is. Häll i vodka, fyll upp med lemonad och toppa cocktailen med angostura bitter. Dekorera med likmeskivor och chili".

Publicerad 26 July 2019 07:00