Vätterns vatten måste värnas, menar Elisabeth Lennartsson, ordförande i ARV. Foto: Pernilla Alsén
Vätterns vatten måste värnas, menar Elisabeth Lennartsson, ordförande i ARV. Foto: Pernilla Alsén
Kommentarer
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Debatt: ”Försvarets övningar bör snarast flyttas”


INSÄNT. Det kan bli akut vattenbrist i sommar i nästan hela landet varnade SVT Nyheter för nyligen. Det akuta läget märks även i Vätterns närområde. Flera privata brunnar har redan sinat – flera månader innan sommaren är här. Trots lågt vattenstånd är Vätterns kalla, klara vatten den bästa långsiktiga lösningen för flera vattenkrisande områden. Nu senast Örebroregionen.

Samtidigt planerar Försvarsmakten att kraftigt öka beskjutningen av dricksvattentäkten med projektiler, granater och övningsraketer. 2 150 varv med stridsflygplan ska köras runt Vätternbygden och Nato inbjuds att delta i övningarna. Länsstyrelsen har i ett överklagat tillstånd tillåtit en ökning från 1 000 skott till 69 000 skott per år på ett mål ute i sjön.

Karlsborgs militära flygplats vid Vätterns västra strand vill femdubbla verksamheten. Följden blir ammunitionsavfall, utsläpp, plastskräp och haveririsker. Regeringen kommer att fatta de slutliga besluten.

Globalt är bristen på dricksvatten en allt större säkerhetsrisk. Krig och flyktingströmmar uppstår i spåren av brist på mat och vatten. Men i Sverige pågår fortfarande krigsövningar i landets viktigaste dricksvattentäkt: Vättern.

Nyligen fick statsminister Stefan Löfven frågan av Motala & Vadstena Tidning om Vättern är viktigast som dricksvattentäkt eller övningsområde för Försvarsmakten. Statsministern svarade att ”vi måste väga alla intressen”.

Men det borde inte handla om en intressekonflikt. Rent vatten är en säkerhetsfråga och våra dricksvattentäkter borde skyddas av Försvarsmakten – inte beskjutas av den.

Försvarets övningar som kräver nedslag i vatten bör snarast flyttas. Det är en lösning som är betydligt billigare än att riskera Vätterns vatten.

/Elisabeth Lennartsson, Ordförande för Aktion Rädda Vättern


Publicerad: 16. april 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Östgötatidningen

Startsidan just nu
EFTERTEXTBANNERS
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa