Uffe Holmertz satte upp och spelade i föreställningen “Elvis, ä han från stan...äller???“ i Motala Folkets park i somras. Foto: Pernilla Alsén
Uffe Holmertz satte upp och spelade i föreställningen “Elvis, ä han från stan...äller???“ i Motala Folkets park i somras. Foto: Pernilla Alsén
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Holmertz vill fortsätta att roa

”Underbart att se sina figurer bli levande på scenen”


MOTALA. – Säg Uffe, det gör de flesta. Det var bara min mamma som kallade mig Ulf.

Det är svårt att undvika den något slitna klyschan ”många strängar på sin lyra” när man pratar om och med Ulf ”Uffe” Holmertz.

Som journalist har han jobbat på en rad olika tidningsredaktioner, på radio och med tv. Han är också skådespelare, revymakare och skribent, jobbar som konferencier och underhållare. Därtill drev han glasscafé under många år. Och så skriver han böcker.

Holmertz, 74, ser lite undrande ut när han får frågan om eventuell pensionering.

– Jag säger som hon 105-åringen (bloggaren Dagny Carlsson, reds anm.); ”Man kan inte lägga sig ner och dö...”.

Han ler och fortsätter:

– Det finns så mycket som vill ut, jag vill dö i språnget.

Vi ses i rotundan i Motala Folkets park. Uffe Holmertz är här för att plocka ner dekor och kulisser efter hans senaste föreställning ”Elvis, ä han från stan...äller???” som har spelats här ett 20-tal gånger i sommar. Det har blivit 24 egna revyer och 6 sommarspel under åren – än så länge.

Sommarspelen utgår alltid från ett årtal, dit såväl rekvisita och kläder som musik och andra tidstypiska referenser kan kopplas.

Ett tacksamt tema, menar Holmertz.

– Det ska vara glädje, lite sorg, kärlek, humor och mycket musik.

Vid skrivandet inspireras Uffe av människor och händelser runt omkring sig, berättar han.

– Jag tar en profil här och en där och sedan sätter jag samman dom och skriver en påhittad berättelse med de olika profilerna som huvudpersoner. Det är underbart att se sina påhittade figurer ta form och bli levande på scenen.

Han har en intensiv period bakom sig. Förutom den egna sommarteatern medverkade han även i musikalen ”Mordet vid Stjärnesand”, skriven av Johan Birath, som spelades i Boxholm i augusti.

Vad gör du när du är ledig?

– Då vill jag gärna vara själv med mina tankar. Eller så hjälper jag dottern med hennes ridskola, där finns massor att göra.

Ren vila är inte mycket för honom, medger Holmertz.

– När jag är ledig, kanske är på resa, kommer jag alltid på en massa nya idéer.

Någon nyårsrevy är inte inplanerad. Eller?

– Nej, det blir för stort att dra hela lasset själv, då kan jag inte sova på nätterna, säger han och berättar om tankarna och idéerna som snurrar när han jobbar med en ny förställning. Hur han går upp ibland på nätterna och skriver,

Så ingen revy i vinter, alltså?

– Jo, kanske... Men då kanske det inte blir här utan i Norrköping, jag har fått frågan.

Ett liknande, lite svävande, svar blir det när han får frågan om det blir någon ny sommarteater nästa år.

– Det finns där i bakhuvet, man får en idé, säger han och avslöjar att lokalen i alla fall är tingad inför nästa säsong. I fall att.

Holmertz var med både vid starten av Radio Östergötland och när TV4 drog igång sina lokalsändningar. Radion är den arbetsplats han känt sig mest hemma på, berättar han, samtidigt skrivandet alltid legat honom varmt om hjärtat.

Uffe Holmertz växlar ledigt mellan samtalsämnena och pratar engagerat om såväl medias framtid och dåtid som de kommande byggplanerna och Lalandias eventuella etablering i Motala.

– Det blir säkert jättebra om det blir av. Men de borde dra gränsen här och spara en del av detta. Oj, vad mycket man skulle kunna göra här, säger han och pekar ut över den del av Folkets Park där vi sitter.

Holmertz har tydliga idéer och tankar om hur denna del av parken och den gamla dansrotundan skulle kunna bevaras, även om byggplanerna sätts i verket. Ett förslag som han både skrivit insändare om och bollat med lokala aktörer och politiker.

– Jag tycker att man ska spara det här till Motalaborna, så de får något eget också. Alla har inte möjlighet att betala inträde och ingen vet vad det kommer att kosta.


Publicerad: 08. september 2017 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Östgötatidningen

Startsidan just nu
EFTERTEXTBANNERS