Nok Andersson och Angela Larsson är elever på Motalas kockutbildning för vuxna. Här bjuder de på sött inför påsk.
Nok Andersson och Angela Larsson är elever på Motalas kockutbildning för vuxna. Här bjuder de på sött inför påsk.
Foto: Tina Andersson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Kockelever fixar söt påsk





Recept

Mördegskakor med apelsincurd ca 40 st

Apelsincurd 4 ägg
2 dl strösocker
2 apelsiner, skal & saft
75 g smör

Mördeg
150 g smör, kylskåpskallt
150 g strösocker
300 g vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ägg
ev lite vatten, kallt

GÖR SÅ HÄR
1. Apelsincurd: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg, strösocker, apelsinskal och -saft i en rostfri bunke. Ställ bunken över varmt vattenbad och rör tills krämen har tjocknat, det får inte koka. Klicka ner smöret och låt curden svalna i rena burkar.

2. Mördeg: Kör alla ingredienser i en matberedare till en smidig deg. Tillsätt lite vatten om det behövs. Låt degen vila i kylen i 30 min.

3. Ta fram degen och forma den till en rulle. Skär den i 40 bitar som du formar till ovala kakor. Tryck ner en grop i mitten med ett finger.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min, låt dem svalna på galler.

5. Fyll groparna med lite apelsincurd när kakorna är kalla.

MOTALA. På Carlsunds kockutbildning för vuxna tar man fasta på årets alla högtider i matlagningen. Inför den stundande påsken delar de med sig av sina sötaste bakverk.

– Det viktigaste är att det ska vara enkelt och att det är gott såklart, säger Angela Larsson, elev vid Carlsunds kockutbildning för vuxna.

Det är svårt att följa högtiderna, eftersom många av loven sammanfaller med dem. Tillsammans med julbord och sommarbufféer ser man elevernas olika ursprung och matkulturer som en tillgång i utbildningen.

– Förutom svensk mat lagar vi thailändskt, persiskt och indiskt, säger Nok Andersson, som själv kommer från Thailand.

Påskbordet avslutas med en dignande buffé för den söttandade påskfiraren.
Påskbordet avslutas med en dignande buffé för den söttandade påskfiraren.
Foto: Tina Andersson

Mera fika

Både hon och Angela gillar att baka. För Östgötatidningens läsare delar de med sig av en söt dessertbuffé som sätter guldkant på påskbordet.

– Både julen och påsken är söta högtider, men med våren kommer syrligare och fräschare smaker tillsammans med glada färger. Det är kul, säger Angela.

På den uppdukade buffén finns bakverk av varierande svårighetsgrad – allt ifrån snabb limetryffel, klassiska kärleksmums, mer tidskrävande punschrullar och enkla kokostoppar till glutenfri tårta á la Oscar II.

– En marängtårta med citron passar bra att bjuda på om man är många. Den tar tid men går bra att göra i förväg, säger Angela.

Varje fredag serverar eleverna hembakat. Då får espressomaskinen arbeta och studenterna får arbeta på sina barista-kunskaper.

– Då bjuder vi skolans lärare på fika. Det är uppskattat, säger Angela.

Bakverken varierar i svårighetsgrad. I bild syns punschrullar, mördegskakor med apelsincurd och klassiska kärleksmums.
Bakverken varierar i svårighetsgrad. I bild syns punschrullar, mördegskakor med apelsincurd och klassiska kärleksmums.
Foto: Tina Andersson

Oscar II:s tårta med mandelbottnar lämpar sig för den som vill äta gott utan gluten. De tunna, spröda bottnarna varvas med len smörkräm.
Oscar II:s tårta med mandelbottnar lämpar sig för den som vill äta gott utan gluten. De tunna, spröda bottnarna varvas med len smörkräm.


Publicerad: 07. april 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Östgötatidningen

Startsidan just nu
EFTERTEXTBANNERS