Här är de östgötska orterna unga ratar

Professor: "För kommunerna kan det bli problem"

ÖSTERGÖTLAND.

Allt fler yngre väljer att flytta från sin hemkommun. Elva av tretton östgötska kommuner har en negativ befolkningstillväxt bland unga. Motalas och Mjölbys unga befolkning har minskat med 13 respektive 9 procent.

Av
Andreas Holm

Maja Bergqvist

Statistiken är hämtad från en undersökning gjord av Dagens Samhälle. Söderköping och Ydre tillhör två av de tio kommuner i landet som flest unga väljer bort. På fem år har nästan var tredje yngling valt att flytta från orterna, enligt granskningen.

Utifrån statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, har tidningen jämfört förändringar i befolkningsantalet bland 15–19 åringar 2012 och 20–24-åringar 2017. Det visar sig att i 241 av 290 kommuner i hela landet minskar andelen unga.

– Det här är en ålder då det är naturligt att vara på väg från en plats till en annan, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, till Dagens Samhälle.

– För kommunerna kan det bli problem eftersom bara hälften i genomsnitt flyttar hem igen enligt vår forskning.

Flyttlasset går istället allt som oftast till studentstäderna. Därför är det föga förvånande att de yngre blir allt fler i både Linköping och Norrköping. Linköping sticker ut med sina plus 64 procent, medan Norrköping ligger på plus 15 procent. Båda städerna tillhör några av de 49 svenska kommuner med positiv inflyttning bland unga de senaste fem åren.

I samtliga fall är andelen unga kvinnor som flyttar högre än andelen unga män. Vad gäller inflyttningen till Linköping och Norrköping är det tvärtom. Andelen inflyttade yngre män är något högre än andelen inflyttade unga kvinnor.

– På flera av platserna kommer man inte att kunna se någon vändning. Men de som trivs och bor kvar behöver ju den service de är vana vid i fråga om exempelvis sjukvård, poliser och skolor. När så inte sker uppstår missnöje, säger Charlotta Mellander till Dagens Samhälle.

Fakta

Så här ser förändringen ut i befolkningsantalet 15 – 19-åringar jämfört med 20 – 24 åringar 2017 i de östgötska kommunerna.

Söderköping -34

Ydre -34

Ödeshög -29

Vadstena -26

Kinda -25

Åtvidaberg -25

Boxholm -24

Valdemarsvik -18

Motala -13

Finspång -10

Mjölby –9

Norrköping +15

Linköping + 64

Källa: SCB/Dagens samhälle

Publicerad 01 March 2018 11:22

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag