Claes Meijer (t.v.) Niklas och Tim Ringkvist från Bågskytteklubben Bågspännarna i Borensberg.

Claes Meijer (t.v.) Niklas och Tim Ringkvist från Bågskytteklubben Bågspännarna i Borensberg. Foto: Privat

De spänner bågen och siktar högt

BORENSBERG

. Den nya klubben i Borensberg spänner bågen ordentligt. Bågspännarna vill både vara en modern förening och hamna på prispallen.

Av
Pernilla Alsén

I höstas startade en ny idrottsförening i Borensberg. Eller nygammal, skulle man kunna säga, åtminstone återanvänder den nybildade bågskytteföreningen det gamla klubbnamnet Bågspännarna som fanns här på 1960-talet.

Initiativtagaren Claes Meijer är relativt ny i sporten, han har bara varit skjutit i tre år. Intresset väcktes under en USA-resa, då han och sambon provade bågskytte för första gången.

– Det var lite yogakänsla, tyckte jag, det handlar mycket om att vara i nuet, säger han om vad det var han först fastnade för.

Trots den hittills ganska korta karriären har Meijer hunnit tävla både i Sverige och utomlands, bland annat i England och USA. Redan andra året tog han hem segern i en landsomfattande tävling i jaktstig/3D-skytte för 50-60-åringar.

– Det var en av anledningarna till att jag började med bågskytte, att jag ville tävla i något, säger Claes Meijer.

Bågskyttet bjuder på en själslig resa

I höstas startade han tillsammans med några andra entustiaster BK Bågspännarna och målen är högt ställda. Meijer berättar att de vill vara en modern förening med fokus på utveckling.

– Vi vill ha någon skytt på prispallen i de tävlingar vi deltar i.

I vår kommer klubben, som håller till vid Högby Spa & Konferens utanför Borensberg, att hålla några nybörjarkurser och framåt sommaren kommer man öppna upp 3D-banor utomhus.

– Vi har fått tillgång till fantastiskt fina lokaler. Här finns bra grejer att låna och kunniga instruktörer på plats.

Att Claes Meijer brinner för bågskyttet hörs tydligt när han entusiastiskt pratar om sporten. Han säger att skyttet passar hans tänk, han drar paralleller till golf bland annat med tanke på avståndsbedömningen som görs i de båda sporterna. Han återkommer också till jämförelsen med yoga.

– Många pratar om vilket stressigt liv vi lever, bågskyttet bjuder på en själslig resa, menar Claes Meijer.

Publicerad 10 January 2019 11:43