Tina Olby och Mari Malm kämpar för kvinnors rättigheter och stöttar kvinnor som fått utstå våld i sina relationer. Foto: Victor franzén

Tina Olby och Mari Malm kämpar för kvinnors rättigheter och stöttar kvinnor som fått utstå våld i sina relationer. Foto: Victor franzén

Kvinnojourens arbete tar aldrig slut

Av
Victor Franzén

redaktion@ostgotatidningen.se

Kvinnojouren i Motala grundades 1992 och sedan dess har man arbetat med att verka mot mäns våld mot kvinnor och barn.
Tina Olby har varit med sedan starten och det är en ständig kamp att jobba för kvinnors rätt i samhället.
– Idag pratar vi mer om mäns våld mot kvinnor än för tio år sedan men det är ett arbete som aldrig tar slut. Nu börjar man igen diskutera fri abort och kvinnans rätt till hennes egen kropp, det känns som vi är tillbaka på 60-talet, säger Tina Olby.

Sedan starten 1992 har Tina Olby varit delaktig i Kvinnojourens arbete i Motala. Från att i början verkat i en mörk källarlokal sitter man nu i nya lokaler i centrala Motala och stöttar kvinnor med att hitta en väg tillbaka från ett liv där de varit utsatta för olika typer av våld.
– Vi arbetar till största delen genom stödsamtal där vi möter kvinnan och visar att vi finns där för henne, säger Tina Olby.
Under 2012 hade man 426 fysiska samtal med kvinnor som alla varit utsatta för någon form av våld i sina vardagliga relationer.
– Ibland kan det vara jobbigt att möta alla dessa människor som har fått utstå så hemska saker men den största belöningen är när man medverkar till en förändring i en människas liv och ser hur de skapar ett nytt liv utan våld och kränkningar, säger Tina.

Mari Malm och Emelie Moberg jobbar idag också som heltidsanställda på Kvinnojouren i Motala och även fast de är två som delar på arbetet är det mycket att göra.
– Vi har hand om Motala, Vadstena och Mjölby så det finns alltid någon som behöver någon att prata med och vårat stöd, säger Mari Malm.
Mari Malm och Emelie Mobergs arbete på kvinnojouren förändrar livet för många kvinnor och hjälper dem att hitta en väg ut ur en dysfunktionell relation som enbart innebär våld och som kan leda till något ännu värre.
– Att söka hjälp är ett stort steg och något som kanske många kvinnor drar sig för. Det finns också en känsla hos vissa kvinnor att de själva känner skuld för hur mannen beter sig och anklagar sig själva men ingen kvinna ska behöva utstå våld, ingen, säger Mari Malm.

Möjlighet till skyddat boende finns också för de som söker till kvinnojouren och är i behov av akut hjälp. En utrustad lägenhet finns på hemlig adress i Motala där kvinnor som behöver akut hjälp kan få bo tills de hittar något eget.
– Det kan röra sig om att sova där en natt eller tre månader. Vi försöker stötta så mycket vi kan, säger Mari.
I ett perfekt samhälle skulle det enligt Mari inte behövas några kvinnojourer men vägen dit är lång och det finns fortfarande väldigt mycket att jobba med vad gäller kvinnors rättigheter i Sverige.
– Vi måste ständigt påminna och kämpa för kvinnors rättigheter. Kvinnor har mindre lön än män i Sverige idag och så ska det inte behöva vara men vi kämpar på, säger Mari Malm.

Publicerad 02 April 2013 11:00