Emelie Schepps första kriminalroman handlar om Jana Berzelius som bor i Norrköping och är en framgångsrik åklagare. Men redan nu har Emelie börjat på nästa bok om Jana Berzelius. FOTO: VICTOR FRANZÉN

Emelie Schepps första kriminalroman handlar om Jana Berzelius som bor i Norrköping och är en framgångsrik åklagare. Men redan nu har Emelie börjat på nästa bok om Jana Berzelius. FOTO: VICTOR FRANZÉN

Schepp tillbaka i Motala för att lansera sin bok

Emelie Schepp från Motala har alltid haft ett intresse för det skrivna ordet och hade efter gymnasiet planer på att bli journalist. Det blev inte riktigt som hon tänkt sig men nu debuterar hon som författare med sin första kriminalroman, Märkta för livet.
– Jag har alltid skrivit mycket i jobbet men jag kom till en punkt då jag kände att jag ville göra verklighet av mina tankar om att bli författare. Här sitter jag nu med ett tryckt exemplar av min bok i handen, ler Emelie.

Emelie Schepp, 33, är född och uppvuxen i Motala men bor nu med sin sambo och två barn utanför Norrköping. När vi ses är Emelie hemma i Motala igen och lanserar sin första kriminalroman. Boken är en deckare som bjuder läsaren på mycket spänning och som utspelar sig längs de välbekanta miljöerna i Norrköping.
– Många undrar om jag inte ska skriva en bok som utspelar sig i Motala också och det kanske jag gör. Jag har redan skrivit ett kapitel på nästa bok så vi får se vad som händer i den, säger Emelie.
För Emelie har planerna på att bli författare alltid funnits men vägen dit har varit lång. Efter gymnasiet och en tid i USA sökte Emelie till journalisthögskolan och blev antagen, men ett jobb-erbjudande gjorde att hon tackade nej till skolan och istället började arbeta inom reklambranschen.
– Jag har arbetat väldigt mycket med text inom reklam. Men jag kände plötsligt att jag ville skriva något större och mer utmanande så jag började läsa väldigt mycket och titta på hur man går tillväga för att skriva en bok.

Emelie började skriva på sin bok så fort hon fick en ledig tid och ingen i hennes närhet förutom hennes sambo visste att hon arbetade med sin allra första deckare.
– Nej, jag ville inte säga till folk att jag ska skriva en bok. Det känns mycket skönare att kunna säga att jag har skrivit en bok, säger Emelie.
För Emelie har erfarenheten från reklambranschen varit ovärderlig när det har kommit till att lansera och marknadsföra boken. Inget förlag har stått bakom Emelies första bok utan hon ger ut den alldeles själv och hennes kunskaper från yrkeslivet har hjälpt henne att lansera boken i hela Sverige.
– Det var tack vare mina samlade erfarenheter från jobbet som gjorde att jag kände att jag kunde ge ut den på egen hand. Ett förlag som jag skickade mitt manus till och som jag verkligen strävade efter att få samarbeta med, hade inte ens någon som läste manus. Om de mot alla odds hade tackat ja till mig hade det dröjt så länge som till 2014 innan de hade gett ut boken. Så jag orkade helt enkelt inte vänta så länge. Då bestämde jag mig för att ge ut den själv. För att göra boken tillgänglig i handeln krävs mycket hårt arbete och jag har lagt många timmar på marknadsföring, säger Emelie.

Nyligen satt Emelie på Östenssons och signerade boken för de som köpte den och i sommar kommer de som är gäster på en av Sveriges största hotellkedjor att välkomnas med Emelies bok på rummet.
– Jag försöker gå ut och möta folk där de är och inte sitta i en bokhandel. I bokhyllan ser alla böcker likadana ut och det gäller att få den att stå ut.
Ett framtida mål för Emelie är att kunna skriva på heltid men vägen dit är fortfarande lång.
– Jag hoppas en dag kunna ägna mig helt åt skrivande men jag vet att det är en tuff bransch. Men ett mål vore ju att få skriva på deltid, det vore fantastiskt roligt.
Processen med att skriva en bok och ge ut den har för Emelie tagit cirka ett år.
I början ägnades mycket tid åt att läsa och få inspiration och när det var dags att skriva ner berättelsen skrev Emelie först en synopsis på tio sidor.
– Jag visste direkt hur berättelsen skulle se ut. Jag visste den första meningen och den sista men sen så gäller det att ge liv åt karaktärerna och allt däremellan. Människor är väldigt komplexa varelser och det gäller att få med det i karaktärerna. Det måste kännas äkta annars vill ingen läsa och jag hoppas att jag har lyckats med det, säger Emelie.


VICTOR FRANZÉN
redaktion@ostgotatidningen.se

Emelie
Schepp
Familj: Sambo och 2 barn
Ålder: 33
Hobby: Skriva, rida och springa.
Musik: ?Jag är allätare, men Kent är favoriter.?
Förebild: Hans Rosenfeldt

Publicerad 07 June 2013 12:00