Raket exploderade i Alberts hand – räddades av kompis

Kompisen: "Det var blod överallt"

KLIPPAN. Hade det inte varit för kompisen Calle hade 12-åriga Albert kanske inte funnits i dag. När alla andra sprang stannade han kvar och hjälpte sin vän.
– Utan honom hade Albert kanske förblött där ute i skogen, säger Alberts mamma Jessica Andersson.
Det var i måndags som Albert och hans kompisar hittade en avbränd ”tårta” med fyrverkerier i Klippan. Bland skräpet fanns en pjäs som inte avfyrats och de fyra killarna bestämde sig för att ta med den ut i skogen.
– Där stod de och velade om de skulle avfyra pjäsen eller ej. Grabben tog upp den, men det är oklart om han hann tända den. Strax därefter exploderade den i handen på honom.
Alberts hand klövs som ett vedträ ner till mitten av handen, hans arm brännskadades och hans ansikte sargades av splitter. Men trots de hemska skadorna hade Albert änglavakt.
– Det kunde slutat betydligt värre. Det verkar som att allt klarat sig i handen och att alla nerver och senor är intakta. Operationen var lyckad och blodcirkulationen verkar fungera. Ytterligare en operation var planerad tills imorgon gällande brännskador, men nu verkar det som att det inte behövs.
Tre dagar efter den traumatiska händelsen mår Albert förhållandevis bra.
– I dag är det bättre. Jag har till och med varit uppe och gått, säger han.
Själva händelsen minns han tydligt.
– Det blev helt vitt för ögonen och det tjöt i öronen. Min kompis drog ut mig på cykelvägen och jag skrek till honom att ringa 112, berättar Albert.
Vid Alberts sida fanns hela tiden kompisen Calle.
– Jag sprang också först, men sedan såg jag att Albert inte var med. Då vände jag tillbaka. Det var blod överallt. Jag hjälte honom ut på cykelvägen och larmade ambulans. Jag kunde knappt prata och det var jobbigt att behöva vänta på hjälp, berättar Calle som fortfarande är skakis efter händelsen.
– Jag mår inte så bra efter det som hänt. Det är jobbigt.
Calles rådiga insats kan ha räddat livet på Albert.
– De andra sprang sin väg. Om inte Calle stannat och hjälpt honom hade Albert kanske förblött där ute i skogen. Trots att han var skärrad satt han bredvid Albert tills ambulansen kom. Det var strongt gjort. Calle är vår hjälte, säger mamma Jessica.
Albert kommer få spendera trettonhelgen på sjukhuset i Malmö. På måndag ska bandagen läggas om och först då får familjen besked om fortsatt behandling.

Publicerad 05 January 2017 14:05

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag