Johan Löfstedt är manusförfattare och regissör och ligger bakom den hyllade filmen “Småstad” Foto: Pernilla Alsén

Johan Löfstedt är manusförfattare och regissör och ligger bakom den hyllade filmen “Småstad” Foto: Pernilla Alsén

Johan är mannen bakom succéfilmen

Av
Pernilla Alsen

VADSTENA. Den har slagit ner som en liten bomb i filmvärlden. ”Småstad – konsten att leva innan vi dör” är filmen som utspelar sig i Vadstena, om och med Vadstenabor. Skrivit och regisserat har Johan Löfstedt – uppvuxen i Vadstena – gjort.

Johan Löfstedt började intressera sig för film redan som ung. Först var det stillbilderna som lockade, men i högstadiet, på Petrus Magni skola, fick han och klasskamraterna möjlighet att prova på att göra film och på den vägen är det, som det brukar heta.
Att säga att ”Småstad” gjort succé är ingen överdrift, filmen har fått ett översvallande mottagande från flera håll.
– Ja, det känns lite omtumlande. Att det skulle explodera så i Sverige, det kunde man inte föreställa sig. Att filmen berörde publiken och hade kvaliteter visste jag, men det är två olika saker om den gillas av recensenterna eller av folket. Oftast står det i motsats till varandra, säger Johan Löfstedt som både skrivit manus och regisserat.
”Storartad”, ”unik”, ”fantastisk”, ”magiskt” och ”berörande” är ord som återkommer i recensionerna och beskrivningarna om ”Småstad” som hade premiär i slutet av januari. SVT:s Kulturnytts recensent är bara en av dem som gett filmen högsta betyg.
– Det var helt galet, jag bara skrek jag rätt ut när jag hörde det, ler Johan som har haft bråda dagar på sistone. På egen hand eller tillsammans med någon av skådespelarna har han varit flitig gäst i tv-soffor, radioprogram och i tidningsinslag.
”Småstad – konsten att leva innan man dör” är en spelfilm med dokumentära inslag.
Alla ledande roller spelas av Johan Löfstedts familj och släktingar. Filmen, som utspelar sig i Vadstena, kretsar kring Björn, som är Johans morbror, och hans systrar. Alla spelar sig själva, deras namn är deras egna, deras hem och arbetsplatser likaså, men intrigen är skriven av Johan Löfstedt och hans sambo Anna Potter. Filmat har lillebror Nils Petter Löfstedt gjort. Publiken får följa den medelålders syskonskaran i deras vardag och filmen tar avstamp i att syskonen hittar sin pappas, Johans morfar, avskedshälsningar på datorn. Invävt i historien är familjernas gamla super 8- och VHS-filmer.
– Jag har alltid varit intresserad av att göra filmer som känns nya, sånt man inte sett förr. Det är väldigt roligt att ta verkligheten och göra vad man vill med den, säger Löfstedt.

Att se filmen förhandsvisas i Vadstena under mellandagarna, tillsammans med skådespelande släktingar, vänner och bekanta var en väldigt speciell upplevelse, berättar Johan.
– Det var väldigt känslosamt för oss som jobbat med filmen, att ha alla på plats; familj, vänner och bekanta, och visa upp det vi jobbat med under så lång tid.
Filmen, som även visats på filmfestivaler utomlands, kommer sannolikt att gå upp på bio i bland annat Norge, Danmark och Tyskland framöver.

Johan är uppvuxen i Vadstena, sdär okså filmen utspelar sig. Foto: Pernilla Alsén

Johan är uppvuxen i Vadstena, sdär okså filmen utspelar sig. Foto: Pernilla Alsén

PERSONLIGT

Namn: Johan Löfstedt
Ålder: 41
Gör: Filmregissör och klippare
Bor i: Pixbo utanför Göteborg, men är uppvuxen i Vadstena
Familj: Sambo, två barn och bonusbarn
Aktuell med: Filmen ”Småstad – konsten att leva innan vi dör”

Publicerad 30 January 2017 09:30