"Bestämmer själv om jag vill sätta på mig en tröja"

22-åriga Linnea Bontins Facebookinlägg har delats 11 000 gånger

MALMÖ.  "Jag går längs med Sallerupsvägen. Förbi stängda affärer, tysta gathörn. Klockan närmar sig halv fyra och mina nycklar skaver mellan fingrarna. Jag håller dem så hårt att de lämnar kvar märken i flera timmar. Hör röster från andra sidan gatan, de ropar på mig. “Hörru tjejen! Hallå! Sexy! Kom då! Vi har en överraskning till dig”. Jag springer den sista biten, andas ut först när hissdörrarna slår igen. Lutar mig mot väggen, släpper min tillfälliga Wolverine-hand.
Tänker: vilken tur att inget hände."  
Så inleder 22-åriga Linnea Bontin ett Facebookinlägg som de senaste dagarna har spridits som en löpeld över internet och delats närmare 11 000 gånger.
I inlägget som publicerades i samband med internationella kvinnodagen berättar Linnea hur hon som ung kvinna gång på gång påminns om hur lite hennes egen vilja är värd när det handlar om att bestämma över hennes egen kropp. En del av händelserna som hon beskriver har hon fått berättat för sig av andra, men det allra mesta baseras på egna erfarenheter.
– Det mesta av det jag berättar om är tyvärr egna erfarenheter. Men detta är något som händer kvinnor och flickor överallt, varje dag, säger hon.
Med sitt inlägg vill Linnea informera och uppmärksamma om strukturer i samhället och om hur mångas vardag faktiskt ser ut.
– Att inlägget fått sådant genomslag visar att det är ett utbrett problem, men även att är många som vill kämpa för förändring.  Många säger grattis på kvinnodagen. Det kan vi säga den dag då det inte längre finns förtryck och patriarkala strukturer, säger Linnea Bontin, som dock inte bara fått positiv respons på sitt inlägg.
– För att göra ett extra statement valde jag att publicera en bild på mig utan tröja hemma i mitt kök. Den har fått mycket uppmärksamhet och tyvärr en hel del negativa kommentarer. Folk undrar varför jag har lagt upp en sådan bild. Det har kommit en hel del kommentarer gällande mitt utseende, mitt midjemått och min frisyr.
Hur reagerar du på det?
– Det är självklart jättetråkigt, men samtidigt förstärker det mitt budskap. Det är bara jag som äger rätten till min kropp. Jag och ingen annan bestämmer om jag vill sätta på mig en tröja eller inte, förklarar hon.
Linnea fortsätter sin text:
“På skolgården leker mina elever tagen, börjar bråka efter en stund. Pojkarna tjafsar med varandra, slänger ur sig sårande ord. Det slår slint först när en pojke säger "var inte en sån jävla tjej, en liten fitta". Det värsta han kan kalla en manlig kamrat. Killarna börjar slåss, flickorna tittar i marken, kanske avgör de sitt värde just nu. Vi går in för att prata om problemet. Det är tredje gången denna veckan. De är 8 år.
Inget hände. På väg in i högstadieklassrummet besöks min rumpa av en hand. En till, en till, en till. Handflator smäller mot jeanstyget. Bh-band snärtas mot ryggen, fingrar drar i mitt hår. Läraren ser min desperata blick men orkar inte säga till. Jag vågar inte. Och varför skulle jag säga ifrån? Det är såhär killarna visar att de gillar mig. Det är såhär det går till på högstadiet. I livet. Min kropp är offentlig.”
– Det som hände mig under de tidiga åren är nog det som påverkat mig mest. Att som ung tonåring uppleva hur pojkarna tar för sig av ens kropp och samtidigt se att lärarna inte gör något, att ingen vågar säga ifrån, det lämnar spår. Jag har alltid fått höra att ”kärlek börjar med bråk”, men så ska det verkligen inte vara. Vi vuxna måste sluta blunda och ta tag i problemen. Det handlar om uppfostran.
Linnea hoppas nu på att kunna fortsätta att föra opinion för att förändra kvinnors vardag.
– Jag har en författardröm som jag hoppas förverkliga och då kommer självklart detta ämne behandlas. Detta är en kamp som måste föras varje dag. Jag kommer aldrig ge upp.
 

Publicerad 14 March 2017 10:39

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag