Gästkrönikör Erika Reis:

"Tagga ner, mammor!"

MAMMALIV. Det här med att vara mamma 2017. Den ena vet bättre än den andra, ammar du inte ditt barn? 
Förbered dig för vansinniga, galna mödrar som sitter bakom sina iPhones och kräker ur sig både det ena och det andra. Det är väl märkligt, hur andra människor tror sig ha rätten att lägga sig i andras sätt att ta hand om sina barn. 
Det är år 2017 och fortfarande är det sådan hysteri, framförallt om amning. 
De slänger ur sig den ena elaka kommentaren efter den andra utan att tänka sig för. Jag förvånas över hur elaka vissa kan vara mot varandra. Vi lär våra barn att man är mot andra som man själv vill bli bemött, sedan sitter man själv och klankar ner på andra genom sina telefoner.
Att vissa ens är föräldrar är för mig en gåta, då mognadsnivån att döma på de flesta påhopp och kommentarer, är av sandlådenivå. Var och en hittar själv det som fungerar för både en själv och för barnet. Huvudsaken är väl ändå att både mamma och barn i slutändan mår bra. Nöjd bebis-nöjd mamma. Men nog om amningsfrågan, den har ni hört förr. 
Det är inte heller bara amningsfrågan som är hysterisk. Det är allt annat därtill. Allt från att natta sina barn till vilket blöjmärke som är bäst. Vem som utvecklats snabbast och vem som sprungit milen redan. Det ska testas och det ska jämföras. Det ska bakas och lekas i lekparken och aktiveras, aktiveras för mycket. Helst ska ditt barn vara utbildad akademiker innan det fyllt 6 månader. Det ska drickas latte, hashtaggas och tränas, bantas och detoxas. Helst samtidigt. 
Varför bry sig så mycket om andra, när man kan ta all den energin att lägga på något viktigare. Vi är så påverkade och inne i att försöka leva andras liv, att vi glömmer bort våra egna. Instagramkonton, Facebook och alla sociala medier där bilden av alla andras liv ser så perfekta ut, det är fortfarande inte verkligheten. 
Det viktigaste är väl ändå, att våra barn mår bra och att vi ger DE våran tid. Inte att vi istället lägger den tiden på den perfekta instagrambilden.
Tagga ner, mammor!
#Hysteriskamammor
Erika Reis

Publicerad 16 March 2017 09:28

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag