Grönsaker som dragplåster

Antalet bönder minskar i länet men Hermelins ser ljust på framtiden.

SKÄNNINGE. Antalet heltidsjordbrukare minskar i Östergötland. År 2007 fanns det 1 412 heltidsjordbruk. I dag har den siffran minskat med 12 procent. Familjen Hermelin har drivit sin gård sedan 2006 och de ser positivt på framtiden.

På Fallsbergs gård strax utanför Skänninge, börjar inte dagen ute i ladugården eller ute på åkern och inte heller i den skumpande traktorn. Utan hos jordbrukarna Hermelin börjar dagen med en kopp kaffe vid datorn.

– Vi börjar dagen med sälja och marknadsföra våra produkter, berättar Magdalena Hermelin.

Hon är kommunikatören och han är civilekonomen som lämnade Stockholm och storstadspulsen för ett bonnaliv på Östgötaslätten. 2006 tog paret över Olofs föräldrars gård och familjehem.

– Jag hade inte tänkt i de banorna tidigare men när jag fick frågan om att ta över gården så kändes det självklart, säger Olof Hermelin.

Sagt och gjort. Olof flyttade tillbaka hem igen och började arbeta som dräng på gården för att på så sätt kunna införskaffa sig kunskap och erfarenheter om lantbruksbranschen, Under de första åren pendlade Olof och Magdalena till varandra mellan Stockholm och Skänninge.

– Till en början hade jag en romantisk bild av lantlivet. Jag tänkte att det var ett roligt jobb för Olof men såg mig själv aldrig där. Jag hade ingen dröm om det här livet innan, men nu kan jag inte tänka mig något annat.

I dag driver paret gården och sitt jordbruk som två olika bolag. Här möts det småskaliga och storskaliga. Olof driver Hermelins gräs och fokuserar på potatis, spannmål och färdiga gräsmattor. Sedan han tog över gården för elva år sedan har han dubblat omsättningen.

– Vi är lika stolta över båda våra bolag och bägge odlingarna, det ena utesluter inte det andra, säger Magdalena Hermelin och får snabbt medhåll av maken.

– Vi har flera ben att stå på, vilket gör att vi kan stå stadigt även när det blåser.

2014 startade Magdalena upp bolaget Hermelins grönsaker som är kravmärkta grönsaker odlade för hand.

– Det finns inget ont i grönsaker. Vi säger verkligen inte att du behöver bli vegetarian, vi älskar kött men vi mår alla bra av att äta mer frukt och grönt. Det är en tillfredställande känsla att först så ett frö och sedan få skörda en färdig grönsak som någon annan till slut får stoppa i sin mun och njuta av.

– Det finns ett stort matintresse hos konsumenterna i dag. Man vill veta vad det är man stoppar i sig och var ifrån maten kommer, säger Olof Hermelin och fortsätter:

– Grönsakerna har blivit gårdens dragplåster och det gynnar alla våra verksamheter.

Att antalet heltidsjordbrukare minskat med 12 procent från 2007 är ingenting som skrämmer makarna Hermelin.

– Siffrorna speglar inte hela verkligheten, säger Olof Hermelin

– Det gäller att hitta sin nisch och att jobba marknadsanpassat. Att tänka utanför boxen och funderar på vad kan jag göra med min plätt? säger Magdalena Hermelin.

Publicerad 02 November 2017 14:15

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag