Bibblan på stan tog priset

MJÖLBY. Mjölby biblioteks projekt ”Bibblan på stan” fick i veckan beskedet att de fått utmärkelsen ”Axiells Nytänkarpris 2017”. 

Projektet ”Bibblan på stan”, som även inkluderar filialerna i Väderstad, Mantorp och Skänninge, syftar till att nå ut till dem som vanligtvis inte besöker biblioteken och få dessa att vilja och våga ta del av bibliotekets utbud. Detta gör man genom att, med hjälp av den specialbyggda cykeln Bibbi, röra sig ute på stan, på arbetsplatser och vid olika evenemang och där berätta om bibliotekets verksamhet och utbud.

– Vi är oerhört glada! Vi har jobbat hårt med projektet och detta ger oss ett kvitto på att det är ett arbetssätt som ligger rätt i tiden. I dag blir många hänvisade att själva söka information på nätet eller sociala medier. Vi har istället fokuserat på att arbeta relationsskapande och uppsökande. Om kommuninvånarna inte hittar till oss har vi ett ansvar att söka upp dem, säger projektledare Maria Niemi.

Hon berättar att hon och kollegorna har väldigt roligt när de är ute och jobbar.

– Att vi dessutom har fått ett pris för vårt arbetssätt är ju så klart ännu mer motiverade.

Övriga nominerade kandidater var Chalmers tekniska högskolas bibliotek, Umeå stadsbibliotek, Högskolebiblioteket i Jönköping och Huddinge bibliotek.

Priset kommer att delas ut under Formatdagen i Örebro 15 november.

Publicerad 03 November 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag