Snart kan du träffa läkaren via nätet

ÖSTERGÖTLAND. Snart kan östgötarna sköta sina läkarbesök hemifrån. Efter årsskiftet lanserar primärvården den Digitala Vårdcentralen i Region Östergötland.

I den nya tjänsten kommer patienterna att både kunna boka läkartid hemifrån och även koppla upp sig mot läkaren via telefon, dator eller surfplatta. Men läkarna kommer inte att kunna bedöma alla symtom eller åkommor via videolänk.

– Vi vill erbjuda de patienter som önskar möjligheten att kunna lösa sina läkarbesök digitalt i de fallen där det är lämpligt. När vi lanserar tjänsten kommer vi att vara tydliga med det så att patienten kan ha rätt förväntningar på besöket, säger Maria Randjelovic, utvecklingschef på Primärvårdscentrum.

Läkarkontakter via videolänk är en tjänst som exploderade i popularitet förra året. Då var det nästan enbart privata aktörer som erbjöd tjänsten. I dag finns det region- eller landstingsägda varianter på några håll i landet och enligt planerna alltså snart även i Östergötland.

– Vi har sett en tydlig efterfrågan av den här tjänsten bland våra patienter, säger Maria Randjelovic och fortsätter:

– Vi räknar med ungefär ett års projekttid och under den tiden kommer tjänsten att ligga på en gemensam enhet, men på sikt är tanken att du ska kunna koppla upp dig mot din egen vårdcentral med distriktsläkare och annan personal via videolänk.

Publicerad 08 November 2017 16:45

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag