Körsång kan göra under för hälsan

Anna Gullman är körledaren och glädjespridaren som älskar afrikanska rymter

ÖSTERGÖTLAND. Att sjunga i kör är hälsosamt. Enligt modern forskning tycks både immunförsvaret, diafragman, tarmarna, och inte minst hjärnan må bra av körsång.Anna Gullman är körledaren som fullkomligt älskar att arbeta med musik men som på sin lediga tid vill ha alldeles tyst omkring sig. Nästa år firar hon 20 år som ledare för Motala kammarkör.

Det var inte de hälsosamma aspekterna som gjorde att Anna Gullman föll för körsången under sin utbildning på musikhögskolan i Örebro.

– Jag föll för glädjen säger Anna Gullman och tar oss med på en resa X antal år tillbaka i tiden. Då studerade Anna Gullman på Musikhögskolan i Örebro för att bli musiklärare. I dag är hon både utbildad musiklärare och körledare.

Men det var inte bara körsången som fick Anna på fall under tiden på Musikhögskolan. Under sin studietid träffade även Anna kärleken och sin nuvarande man Jonas som också läste till musiklärare. Paret träffades passande nog när de sjöng i samma kör. I dag har paret tre söner tillsammans och för ungefär två år sedan flyttade hela familjen till Vadstena. Och inte till vilket hus som helst, utan familjen har nämligen flyttat in i Pingstkyrkans gamla samlingslokaler och i den gamla kyrkan som finns kvar på tomten bedriver Anna sin körverksamhet.

– Jag har letat i ungefär tio år efter en egen plats och nu har jag äntligen hittat den.

I familj där både mamma och pappa arbetar som musiklärare och båda har ett stort och passionerat musikintresse skulle man kunna tro att det spelas en hel del musik eller klinkas på en hel del instrument eller nynnas på en rad olika toner men hemma hos familjen Gullman vill mamman helst att det ska vara tyst.

– Jag har så mycket ljud och så mycket musik omkring mig hela dagarna så när jag är hemma njuter jag gärna av tystnaden. Det är väl kanske den enda nackdelen med mitt jobb att jag blir mätt på musiken på arbetstid.

Anna Gullman arbetar deltid som musiklärare på Kulturskolan i Motala där hon leder flera olika i körer. Hon är även med och undervisar i musikundervisning enligt El Sistema för 6-åringar på Charlottenborgsskolan och Råssnässkolan.

– Det handlar om att öka integration och minska utanförskap med musik som verktyg. Barnen får öva på sin musikalisk, social och mänsklig utveckling med musiken som instrument.

Utöver det driver Anna Gullman ett eget företag där hon bland annat bedriver sin körverksamhet.

Vad skulle du säga är det bästa med körsång?

– Gruppdynamiken, glädjen, gemenskapen och såklart musiken.

Mår vi bättre av körsång?

– Det finns en massa forskning som visar det. Och det är ju superhäftigt att något som är så roligt och härligt även att få oss att må bättre och känna oss piggare och gladare. Jag kan komma in till en körövningen lite trött och sliten men efteråt sprudlar glädjen och energin att jag kan ha svårt att somna.

Publicerad 09 November 2017 09:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag