Tilde räddade Ulfs liv på bussen

MOTALA. När ingen annan ingrep trotsade Tilde Bergh sin smärta och kastade sig ur sin rullstol för att räddade livet på Ulf. Nu är hon nominerad till årets livräddare, på svenska hjältar galan, för sin insats på bussen.

 

Det är den 24 januari och fjortonåriga Tilde Bergh befinner sig på buss 301 på väg hem från konfirmationsutbildningen. Tilde lider av Ehlers-Danlos syndrom, som gör att hon har överrörliga leder och kronisk värk. Ibland får hon så ont att hon måste sitta i rullstol. Det här är en sådan dag, därför sitter Tilde bakåtvänd i bussen och som vanligt spelar hon hög musik. Längre fram i bussen har Ulf Hallberg drabbats av akut hjärtstillestånd. Bussen är fylld med folk men ingen gör något för att hjälpa Ulf, minns Tilde som först inte förstod vad som hade hänt men när busschauffören ropar ut, är det ingen här som kan någonting om medicin, förstår Tilde att det har hänt någonting och utan att tveka trotsar hon sin smärta och tar sig fram till Ulf.

– Den värsta smärtan försvann först tre dagar senare men det kan vara den bästa smärtan jag någonsin känt, säger Tilde.Men det var ingenting som Tilde tänkte på i stunden. I stället fokuserade hon på det hon hade lärt sig på sin mamma Monikas jobb på vårdcentralen.

– Det första var att se till att han hade fria luftvägar, så jag tog bort en väska som någon hade lagt under hans huvud. Jag klappade honom i ansiktet och tog hans puls samtidigt som jag sa ”hör du mig, svara mig”, säger Tilde.

Tilde påbörjar hjärt lung-räddning, HLR. Under tiden ringer busschauffören 112 för att få en ambulans till platsen.

– Jag kände bara en svag puls, så jag visste att jag var tvungen att göra något annars skulle han dö där i mina armar.

Samtidigt som Tilde kämpar febrilt med att rädda mannens liv är det några av de andra passagerna som ber busschauffören om att öppna dörrarna så att de kan gå av och hinna med nästa buss.

– Jag blir så förbannad över att de bara satt och tittade på. Jag skrek rakt ut, är det ingen annan som kan komma och hjälpa till.

Och plötsligt får Tilde hjälp av en annan tjej, även hon i tonåren, Tjejen börjar att blåsa in luft genom mannens mun. Samtidigt som Tilde fortsätter att kämpa för att få igång hans hjärta.

- Jag har försökt att få tag i den här tjejen. Jag vet inte vem hon är men för mig är hon en hjälte och jag önskar att hon hade kunnat sitta här bredvid mig och berätta om hur vi tillsammans räddade livet på Ulf, för utan henne vet jag inte om det hade gått.

Efter ungefär 15 minuter kommer ambulanspersonalen till platsen. Då har Tilde och tjejen kämpat hårt för att hålla mannen vid liv. 

Tvekade du aldrig?

– Inte en sekund. Jag kunde välja på att göra någonting eller låta honom dö, säger Tilde och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att jag har inspirerat andra till att våga ingripa.

I dag, nästan ett år senare mår Ulf Hallberg bra.

– Hade det inte varit för henne så hade det nog inte gått så bra. Jag tror att det var hon som räddade mig, säger Ulf Hallberg

Publicerad 17 November 2017 15:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag