Ny satsning på smarta tunnor

TJÄLLMO. Soptunnor som säger till när de behöver tömmas och som komprimerar skräpet så att det får plats mer. Nu investera kommunen i fem klimatsmarta papperskorgar.

De så kallade Big belly-tunnorna ska minska miljöpåverkan och effektivisera tömningsarbetet. Genom att komprimerar skräpet behöver inte tunnorna tömmas lika ofta och funktionen drivs av solceller vilket gör att det inte går åt någon extra el. Soptunnorna är även uppkopplade och signalerar till driftsenheten när de behöver tömmas. Gata & park har köpt in fem klimatsmarta soptunnor till kommunens offentliga miljö för totalt 200 000 kronor.

– Det kommer att betala tillbaka sig på sikt. Med de här moderna papperskorgarna sparar vi både tid och pengar när vi inte behöver åka och tömma i onödan eller lika ofta, säger Agneta Niklasson, ordförande i tekniska nämnden och fortsätter:

– De är även helt slutna vilket gör att inte fåglar eller andra djur kommer åt soporna och det blir renare i miljön runt omkring.

Tunnorna är utplacerade på olika platser i kommunen. En på Kungsgatan, en vid Hamnparkeringen, en på Verkstadstorget, en på Badstrandsvägen och en i Tjällmo.

– De är ganska lätta att flytta. Vilket kan bli aktuellt till sommaren då vi ser ett stort behov av flera papperskorgar i Varamon under sommartid, säger Agneta Niklasson.

Publicerad 22 November 2017 08:15