Vägen till ett lugnare liv

MJÖLBY. Gunnel Ryners visitkort borde vara av det lite större formatet. Hon är nämligen både beteendevetare, föreläsare, organisationskonsult, coach och författare.

Ryner har en bakgrund som bland annat personalchef och kontorschef. För tio år sedan blev hon egen företagare, med hela landet som arbetsfält. Bor och laddar batterierna gör hon i Mjölby.

– En del har frågat varför jag bor i Mjölby, men jag tycker att är jättebra. Det ligger bra till, med både järnväg och E4, och jag har ungefär lika lång restid till Stockholm, Göteborg och Malmö där jag är mycket, säger Gunnel.

Andra fördelar med att bo där hon bor, granne med vattentornet och Måndalen, är att skogen finns precis runt hörnet och att det är gångavstånd till både resecentrum och affärer.

– Och så trivs jag med att bo i ett stort hus med egen trädgård, det kan jag göra här till ett bra pris, säger Gunnel och berättar att hon innan bott ganska trångt i en lägenhet i Linköping.

Sedan hon blivit sin egen kan hon inte tänka sig att jobba som anställd igen.

– Nej, det är så underbart skönt att få styra över sig själv och sin egen tid, säger Gunnel.

Trots viss ekonomisk ovisshet ser hon bara fördelar med att vara egenföretagare.

– Jag har ju klarat mig i tio år hittills, ler hon. Det är en stor förmån att få jobba med det jag brinner för.

Den största delen av sitt arbete lägger Gunnel Ryner på att föreläsa, oftast om styrkebaserad utveckling.

I många fall, när man jobbar med utveckling och förändring, gör man det genom att leta problem, fel och brister, menar hon. När vägen till framgång oftare är att fokusera på det man gör bra och utveckla det. Om detta och mycket annat föreläser Ryner för företag, branschorganisationer och officiell sektor flera gånger i veckan.

Hennes bok på samma tema ”Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution” kom ut 2013. Nu är Ryner aktuell med en ny bok, ”Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv”.

Tankarna började gro när hon gick en coachutbildning som bland annat innefattade en kurs i miljödesign.

I korthet handlar boken om vikten att ha rätt miljöer omkring sig, att man genom att omge sig med rätt personer, prylar och andra omständigheter, kan kosta på sig att vara ”latare”.

– Vi får ofta höra att vi ska vara så viljestarka och positiva, att det är viktigt att sätta upp mål för att nå framgång. Inget av det där hjälper om du har en dålig miljö runt dig, som dränerar.

Gunnel Ryner beskriver det som ”den bortglömda halvan”.

– Tänk dig att du i stället har en miljö som stöttar, lyfter och ger inspiration, vad mycket energi du sparar, säger hon och förklarar att det är detta hon menar med att skapa utrymme för att kunna vara ”lat”. Eller ”smartare” och ”enklare”, som hon också kallar det.

Detta handlar inte bara om arbetsplatsen och arbetslivet, betonar Ryner, det fungerar likadant på hemmaplan.

Hon gör en liknelse.

– Tänk dig att du är ett frö. Inom dig har du all den potential som krävs för att du skulle kunna växa upp till ett stort och frodigt träd. Men det förutsätter att du planteras i en gynnsam miljö, med bördig jord, vatten, näring och solljus – skyddad från skadedjur och hårda vindar.

Lever du som du lär?

– Ja, jag tycker det, säger Gunnel och berättar om hur hon de senaste åren sett över och förbättrat sina egna miljöer, bland annat när det gäller relationer och bostad.

– Och jag är ganska bra på att lata mig. Tar gärna sovmorgon och långa skogspromenader med hundarna eller slappar i soffan framför Netflix.

I gengäld, berättar hon, kan hon sitta på både kvällar och helger och jobba.

– Mitt jobb är min hobby, jag jobbar med det jag älskar. Det är en fantastisk förmån!

Personligt:

Namn: Gunnel Ryner

Ålder: 49

Bor i: Mjölby

Familj: Son, dotter och två systrar

Gör: Beteendevetare, coach, föreläsare, författare

Publicerad 24 November 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag