Undersköterskan som gick över till alternativ vård

Sara Kindell behandlar med healing och hälsopreparat

MOTALA. Intresset för alternativa vården ökar. Sara Kindell är undersköterskan som bytte skolmedicinen mot den alternativa vården. I dag är hon utbildad näringsterapeut och behandlar sina klienter med hjälp av healing och hälsopreparat.

Sara Kindell beskriver det själv som om hon en dag började att ställa för många frågor. Hon hade arbetat som undersköterska på lasarettet i Motala i nio år när hon plötsligt insåg att hon började ifrågasätta sjukvården. Inte högt och inte inför sina kollegor eller chefer utan för sig själv.

Varför blir patienterna aldrig friska? Varför är det hela tiden samma patienter som kommer tillbaka med samma besvär? Borde de inte bli friska efter att de har fått behandling?

– Jag tänkte att det måste finnas ett sätt som gör att patienterna blir bättre och slipper komma tillbaka och insåg då att jag behövde göra något annat.

Sara började utbilda sig inom alternativ medicin. Hon läste olika kurser och arbetade samtidigt som ordermottagare och kurskoordinator på ett hälsoföretag. Parallellt med hennes funderingar kring sjukvården och alternativa behandlingar föll hennes värld ihop. Sara tvingades inse att hennes självbehandlingar faktiskt inte alls hade hjälpt henne. Hon hade inte arbetat med sitt välbefinnande utan bara stoppat undan och tyngt ner problemen.

– Jag kom i kontakt med en kvinna på hälsoföretaget jag arbetade på som hjälpte mig att riva ner muren jag byggt upp omkring mig och möta den ångest och de känslor jag burit på så länge. Allting kom tillbaka men fördelen med det här var att jag kunde bearbeta och släppa allt. Ångesten kunde på riktigt lämna mig och jag kunde känna mig fri.

Varje år sjukskrivs 32 000 svenskar på grund av utmattningssyndrom, enligt Arbetsmiljöverket och hälften av de som går in i väggen är kvinnor. Sara Kindell är en av dem. Hon har kämpat med sin psykiska hälsa i större delen av sitt liv och det är först nu som hon påstår sig må bra, på riktigt.

– Jag lurade mig själv i så många år, jag insåg det efter min energibehandling och kontakten med den här kvinna. Jag fick börja om och bygga upp allting igen.

I dag är Sara utbildad näringsterapeut och driver ett eget företag där hon behandlar sina klienter med healing, meditation och ett skräddarsytt program för kost och kosttillskott.

Vad säger du till de som påstår att det här bara är trams och hokuspokus?

– Vad ska jag säga? Jag vill inte tvinga någon att tro på något som de inte gör men jag tror att deras åsikter grundar sig i en rädsla. En rädsla för att det ska fungera.

Sara Kindell vill att kriget mellan sjukvården och den alternativa vården ska ta slut. Hon tycker att de istället för att kasta skit på varandra borde börja se varandras kunskap och resurser som ett komplement till sina egna verksamheter.

– Sjukvården behövs i Sverige. Jag kan inte bota cancer eller behandla en hjärtinfarkt, men jag kan hjälpa dig med en behandling som gör att cancercellerna inte sprider sig eller som gör att du minskar risken för att få nya infarkter. Därför kan jag tycka att vissa patienter skulle kunna remitteras över till den så kallade alternativa vården.

Publicerad 29 November 2017 14:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag