Allt mindre pengar till kultur

ÖSTERGÖTLAND. Landets kommuner lägger en allt mindre del av den kommunala budgeten på kultur. I Östergötland tillhör Vadstena de kommuner som satsar mest.

Till kommunernas kostnad för kultur räknas bibliotek, allmän kulturverksamhet, musik- och kulturskola och stöd till studieorganisationer.

Tittar man på hur stor andel av kommunernas budget som går till kultur så har den minskat över tid, berättar Emma Bergmark som är utredare och statistikansvarig på Myndigheten för kulturanalys.

– Den nedåtgående trenden har pågått sedan 1998, vilket är så långt vi har siffror, säger Bergmark till Nyhetsbyrån Siren, som har gjort en sammanställning över detta.

Hur stor kaka av den totala budgeten som öronmärks för kulturkostnader skiljer sig en del åt från kommun till kommun. Snittet för landets kommuner låg förra året på 2,2 procent. Störst budget i landet har Umeå kommun, där man lägger 5 procent på kulturen och lägst budget har Överkalix, där motsvarande siffra är 1,1 procent.

I Östergötland är det Linköping och Norrköping tillsammans med Vadstena som lägger störst andel av sin kommunbudget på kultur, medan Valdemarsvik, Åtvidaberg och Motala lägger minst, procentuellt sett.

I länets största städer, Linköping och Norrköping, ligger ”kulturandelen” på 2,6 procent och i Vadstena 2,5 procent. Ödeshög och Boxholm hamnar strax under rikssnittet, båda kommunerna lägger 2,1 procent av sin budget på kultur medan man i Mjölby och Motala lägger 1,9 respektive 1,8 procent.

Totalt i landet uppgick kommunernas kulturutgifter förra året 11,3 miljarder kronor. Statens utgifter för kultur samma år var 11,9 miljarder kronor, medan landstingens kulturutgifter låg på drygt 4 miljarder.

Vad tycker du?

Hur viktigt (eller oviktigt) tycker du det är att din kommun satsar på kultur?

  • Mejla oss gärna på: redaktion@ostgotatidningen.se
    eller kommentera artikeln på vår Facebooksida

Publicerad 30 November 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag