Jonna siktar mot nya mål i karriären

"En väldigt spännande och rolig utmaning"

FOTBOLL. I förra veckan kom beskedet, Jonna Andersson i Linköpings FC, lämnar Sverige för England.

Jonna Andersson har värvats av storklubben Chelsea FC och nu lämnar hon alltså det svenska mästarlaget Linköpings FC efter nio år i klubben.

– Först blev jag såklart chockad över att en stor klubb som Chelsea var intresserad att värva mig. När det efter en tid fick sjunka in lite såg jag det som en väldigt spännande och rolig utmaning, ett stort och bra kliv i min karriär, säger hon.

Jonna Andersson, uppvuxen i Mjölby och fostrad i Mjölby AI, kom till Linköpings FC 2009. Hon är den ende spelaren som varit med vid klubbens alla tre SM-guld. I Londonklubben blir Jonna återigen lagkamrat med den tidigare klubb- och landslagskollegan Magdalena Eriksson, även landslagsmålvakten Hedvig Lindahl spelar där.

– Jag vet att Chelsea håller på att bygga något stort som klubb, vilket ska bli väldigt intressant och roligt att få vara med på. Jag känner ju Magda och Hedvig sen innan så det kommer bli en trygghet när jag väl är på plats.

Den svenska försvarsspelaren hyllas av Chelseatränaren Emma Hayes.

– Jonna är en väldigt spännande spelare. Jag har följt hennes framfart under en längre tid och nu känns det som perfekt tajmning för henne att gå vidare i sin karriär. Hon har en fantastisk vänsterfot och gjorde väldigt många assist i Sverige den gångna säsongen, vilket kommer tillföra ännu en dimension till vårt lag, säger hon i ett uttalande på klubbens hemsida.

Andersson, från sin sida, berömmer sina blivande lagkamrater.

– Det är ett bra lag med otroligt många bra och skickliga spelare som jag tror att jag kommer kunna lära mig mycket av.

Kontraktet som nyligen skrevs på gäller från 29 december, så dagarna efter jul kommer Andersson flytta. Om sin nya hemstad vet hon inte så mycket än.

– Där jag ska bo heter Cobham, det ligger lite utanför London. Jag vet inte så jättemycket om det, tiden får visa mig både Cobham och London.

Att lämna Linköping efter så många år i samma stad och klubb känns lite speciellt, menar Jonna Andersson.

– Det jag minns mest från de här åren är så klart de två senaste SM-gulden, som blev ett väldigt bra avslut i Linköping.

Nu ser hon fram emot flytten och klubbytet.

– Jag ser det som en spännande utmaning och en chans jag måste ta vara på. Jag ser fram emot att få träffa laget, få ny inspiration och kunna ta nästa kliv i min karriär och i min utveckling.

Jonna vet redan nu att hon i och med flytten kommer att sakna sin familj och sina vänner.

– Men det är ganska smidigt att ta sig fram och tillbaka så jag hoppas på mycket besök hos mig, säger hon.

Andersson, som har en rad landslagsmatcher i bagaget, hoppas på fler.

– Jag vet att ett klubbyte och risk för mindre speltid kan påverka en plats i landslaget, men jag vill ta chansen och tror och hoppas att jag kan utvecklas väldigt mycket i Chelsea. Så jag hoppas att jag fortfarande kan visa mina egenskaper och få fortsatt förtroende i landslaget.

Publicerad 01 December 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag