Kultur- och utbildningsbudget klar i Vadstena

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

VADSTENA. Kultur- och utbildningsnämnden i Vadstena kommun har i veckan antagit sin budget för 2018, den största i nämndens historia. Flera större investeringar är på gång som påverkar nämndens verksamhet; en ny förskola, en ny mellanstadieskola och en ny sporthall samt upprustning av simhallen.

– Det är viktigt att vi skjuter till ytterligare resurser till verksamheterna nästa år eftersom alla satsningar kräver insatser av personalen utöver det vanliga. Jag är dock trygg med detta eftersom jag vet att alla verksamheter hittills visat prov på stort ansvarstagande och lyckats effektiviserat sin verksamhet, trots ökade resurser de senaste åren. Vi kommer därför att få god utdelning på varje satsad krona, menar Göran Fältgren (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

På utbildningssidan satsar man stort på IT i förskolan och skolan. Högstadiet är först ut och målet är en dator till varje elev och att pedagogerna har en gedigen kunskap om hur man använder IT i skolan på ett bra sätt.

– Jag ser denna satsning som livsviktig för att vi ska kunna hålla oss bland de 20 bästa skolkommunerna i landet. Vi håller på att halka efter på detta område och så vill ingen i nämnden ha det, säger Fältgren.

Andra områden som prioriteras inom skolan är studie- och yrkesvägledningen, som ska tydliggöras genom hela grundskolan, liksom en tydligare språkinlärning.

På fritids- och kultursidan höjs föreningsbidragen nästa år. 100 000 kronor extra går till idrotten och lika mycket till kulturen. En kulturarvsplan som varit på tal under många år blir nu verklighet, liksom en fritids- och friluftsplan. Nämnden har också gett förvaltningen i uppdrag att hålla fokus på gruppen över 65 år inom bland annat biblioteksverksamhet och föreningsbidrag.

Publicerad 05 December 2017 09:44

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag