Matprofilen öppnar nytt i Sya

SYA. Sya är sedan tidigare känt för att vara loppistätt, speciellt på sommaren. Nu ska kommersen utökas med en ny restaurang, kafé och bageri.

Det är kocken, kokboksförfattaren och raw food-konditorn Erika Frost som tillsammans med maken Jonas köpt det gamla stationshuset i Sya, mellan Mjölby och Mantorp. Till sommaren ska här bli servering och bageri.

Ingen av dem har tidigare koppling till trakterna runt Sya. Erika kommer från Göteborgstrakten och Jonas från Stockholm, så de bestämde sig för att leta efter ett ställe någonstans däremellan.

– Vi åkte på visning för ett kafé i Katrineholmstrakten och beslutade i sista sekund att vi lika gärna kunde stanna till på hemvägen för att titta på ett stationshus vi sett på Hemnet. Redan när vi svängde in på uppfarten visste vi att det var här vi skulle bo. Vi föll pladask vid första ögonkastet, berättar Erika Frost som sedan tidigare veganrestaurangen Open New Doors i centrala Göteborg.

Till en början kommer man främst att satsa kaféverksamheten i Sya, med bakverk, mackor, sallader och hantverksöl.

– På sikt även pizza, vår meny kommer vara under ständig förändring och vara säsongsbaserad, säger Erika och berättar att det kommer att finnas ett 50-tal sittplatser inomhus och ännu fler utomhus.

Veganskt och raw food är koncept som till stor del förknippas med storstaden, men Erika är övertygad om att det funkar också på landsbyggden.

– Även om det kanske låter som att vi är ganska nischade, så lovar jag att vi kommer ha något för alla. Vi vill kunna övertyga även den mest inbitne köttätare om att växtbaserat kan vara både fantastiskt gott och mättande.

Till att börja med kommer paret att bo i Sya på helgerna och i veckorna i Göteborg, men till sommaren flyttar de hit på heltid.

– Vi är sjukt taggade! Vi har redan blivit varmt välkomnade av flera grannar, trots att vi inte flyttat in än.

Publicerad 06 December 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag