Fasth satsar mot världstoppen

"Ett stort steg att gå från junior till senior”

BOXHOLM. Sanna Fasth säger att hon är ”uppvuxen i sporthallen”. Men det är skogen som blivit hennes arena. 19-åriga Sanna tillhör de främsta i världen i sin åldersgrupp, i somras tog hon VM-guld i orientering.

– Jag är nog lite annorlunda mot många andra orienterare, där många föds in i sporten. Ingen i min familj höll på med det.

Det var efter att någon delat ut lappar i skolan, om att man kunde få prova på orientering, som nyfikenheten väcktes.

– Det lät spännande, tyckte jag, säger Sanna och berättar att familjen så småningom drogs med i orienteringsintresset och engagerade sig i Boxholms Orienteringsklubb.

Men att familjen Fasth inte var orienterare till att börja med betyder inte att det inte sportats i familjen tidigare – tvärtom.

– Jag är uppvuxen i sporthallen i Boxholm, ler Sanna och berättar om föräldrarnas intresse för exempelvis innebandy och fotboll.

Som yngre provade också hon på olika idrotter, som friidrott och fotboll, men det var i orienteringen hon hittade hem.

– Det passar mig bättre att tävla individuellt än i lag. Som elitidrottare måste man vara lite egoistisk och gå sin egen väg.

Just nu går Sanna Fasth fjärde och sista året på naturvetenskapsprogrammet på orienteringsgymnasiet i Eksjö.

Att utbildningen är fyra år i stället för tre beror på att träningen är inlagd i skolschemat.

– Jag trivs verkligen jättebra! Upplägget är väldigt bra, man hinner fokusera på både skola och träning. En bra miljö för elitsatning, menar Sanna Fasth.

Lite beroende på var i säsongen man befinner sig ligger träningsdosen på 10 till 15 timmar i veckan, berättar Sanna som ombeds beskriva sina styrkor som orienterare.

– Jag vet inte riktigt... Men det krävs att man är en stark löpare samtidigt som man är duktig tekniskt och kan orientera i hög fart.

Som orienterare tar man beslut hela tiden, förklarar hon.

– Det är väldigt viktig att kunna ta rätt beslut och att genomföra dem. Man behöver veta om sin styrkor och svagheter och veta vilken väg som passar bäst.

Sanna älskar sin sport.

– Det är så himla kul! Dels att se hur mycket man kan utvecklas, men också alla platser man får se och alla människor man träffar och lär känna.

Sanna har flera gånger tävlat framgångsrikt i både ungdoms-SM och junior-VM. I somras tog hon guld tillsammans med det svenska stafettlaget i junior-VM som avgjordes i Finland.

– Det var jättehäftigt! Junior-VM är det största målet, den viktigaste tävling på året.

Att tävlingen gick i grannlandet var en fördel för svenskarna.

– I Finland liknar terrängen den svenska, som vi är vana vid, så vi visste att vi hade en chans. Men samtidigt är det stor konkurrens på sådana här tävlingar.

De individuella resultaten vid junior-VM är hon hyfsat nöjd med, säger hon men berättar också att hon fortfarande inte riktigt kunna släppa sin insats i medeldistansloppet.

– Det gick väldigt bra fram till sista kontrollen, jag låg i medaljposition. Sen gjorde jag en stor miss och slutade sexa. Det grämer mig fortfarande, säger Fasth.

Att stå högst upp på pallen i ett världsmästerskap är förstås stort, men Sanna vill mer.

– Just då kändes det jättehäftigt, men jag vill hela tiden framåt. Jag har lite svårt stanna upp, men så klart sporrar det och ger en ett självförtroende som är bra att ta med sig .

Just är det träning och satsning inför nästa säsong som gäller. Bland annat väntar ett nytt junior-VM, Sannas sista, det avgörs i södra Ungern nästa år. Men siktet är också inställt längre fram i tiden.

– Jag vill bli ännu bättre och utvecklas som löpare och orienterare. Min tränare och jag diskuterar mycket och vi försöker ha ett långsiktigt tänk.

Målen är högt satta.

– Jag vill fortsätta min elitsatsning som senior. Det är då jag vill vara som bäst för att kunna vara med och fajtas med världseliten. Men det är en lång väg att gå, det är ett stort steg att gå från junior till senior, säger Sanna Fasth.

Publicerad 12 December 2017 12:00