Förbud mot fyrverkerier dröjer

Nya reglerna för hantering av raketer blir inte verklighet förrän 2019

ÖSTERGÖTLAND. Efter ständiga skador och problem med fyrverkerier under nyårsfirandet inför nu MSB ett särskilt tillstånd för att få hantera raketer. Men de nya reglerna dröjer och först 2019 blir de verklighet, rapportera SVT.

Över hälften av alla personskador vid nyårsafton orsakas av fyrverkerier och redan bara några dagar efter förra årets nyårsfirande föreslog SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, självmant att fyrverkerier av raket-typ borde sluta säljas.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande SFB, till SVT.

Nu har myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att det ska krävas ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer. För att få ett tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten. Men de nya reglerna dröjer och kommer inte att börja gälla förrän mitten av 2019, då det tar ungefär ett år för en myndighet att införa nya regler.

Publicerad 28 December 2017 09:02