Vem är det som ligger i Klosterkyrkans relikskrin, egentligen? Docent Marie Allen från Uppsala universitet tror det kan vara Sankta Ingrid av Skänninge. FOTO: ELISABETH DÄLJEMAR

Vem är det som ligger i Klosterkyrkans relikskrin, egentligen? Docent Marie Allen från Uppsala universitet tror det kan vara Sankta Ingrid av Skänninge. FOTO: ELISABETH DÄLJEMAR

Vilka är kvinnorna i relikskrinet?

Ny undersökning visar att det inte är Heliga Birgittas kranium i Klosterkyrkan

Av
Elisabeth Däljemar

VADSTENA I början av förra veckan stod det klart: inget av de två kranier som förvaras i Klosterkyrkans relikskrin är Heliga Birgittas. Inget tyder heller på att dottern Katarinas kvarlevor finns där.
– Dateringen visar att det är mer troligt att det är Sankta Ingrid av Skänninge, säger docent Marie Allen, som undersökt kranierna.
I det röda och sammetsklädda relikskrinet som förvaras i Vadstena Klosterkyrka finns sammanlagt 23 ben från 13 olika personer. Två av relikerna består av kranier från två kvinnor som man trott var Heliga Birgitta och hennes dotter Katarina. Den äldsta skallen är dock för gammal för att kunna tillhöra Heliga Birgitta, medan den yngsta är för ung för att kunna komma från Katarina. Birgitta levde mellan 1303 och 1373.
Katarina föddes 1331 och dog 1381. Det äldsta kraniet, som bedöms komma från en kvinna i 60-70-årsåldern har visat sig vara från 1200-talet (1215-1270). Det yngsta kraniet, från en kvinna på 50-55 år har daterats till 1470-1670. Det skiljer alltså minst 200 år mellan skallarna.
Ingrid av Skänninge
Att de två kvinnorna i relikskrinet är mor och dotter anses vara helt uteslutet. Mycket tyder istället på att den äldsta skallen tillhört Sankta Ingrid av Skänninge. Hon levde på 1200-talet och var på den tiden den "kyrkans kvinna" som ansågs mest betydelsefull i trakten.
Ingrid grundade ett dominikanerkloster i Skänninge. Enligt vissa källor förstördes hennes kvarlevor samtidigt som klostret. Men enligt en annan historieskrivning ska relikskrinet i Vadstena klosterkyrka från början ha innehållit tre kranier – det ena från Heliga Birgitta, det andra från Birgittas dotter Katarina och det tredje från Sankta Ingrid av Skänninge.
En av skallarna stals
Denna berättelse gör gällande att en av skallarna försvann efter att drottning Kristina gjort ett besök i Klosterkyrkan år 1645. Drottningens franske balettmästare sägs ha dröjt sig kvar i kyrkan och på så sätt lyckats tillförskansa sig ett av de berömda kranierna.
Strax efteråt fick dock balettmästaren kalla fötter. Rädd att han, som ende katolik i sällskapet, snart skulle bli anklagad för stölden, lämnade han skallen vidare till en fransk ambassadör som tog den med till Frankrike. Därifrån fördes den senare till birgitta-klostret i holländska Uden, där den visats upp, som en relik av Heliga Birgitta.

Publicerad 25 February 2010 03:00