Foto: Tage Rönnqvist

Foto: Tage Rönnqvist

Mjölbyaktuella Betnér har taggarna utåt

”Jag vägrar att prata med kvällspressen”

MJÖLBY Magnus Betnér är känd för sin vassa tunga. Ingenting är för stort eller för litet att skämta om. Nästa vecka uppträder han i Mjölby.
Han gillar att provocera och är känd för att på ett skickligt sätt blanda samhällskritik med vardagskomik och grova sexskämt.
Under våren turnerar han både i Sverige och i grannländerna, vilket betyder sammanlagt omkring 120 föreställningar.
Magnus Betnér ger ett ganska buttert intryck, vid vår intervjun inget undantag.

Besvärande intervjuer
Betnér gillar inte journalister och tycker att intervjuer är besvärande. Något som han tar upp i "Livets ord", föreställningen som han besöker Mjölby Kulturscen med nästa vecka.
Här klankas det ner rejält på lokaltidningarna och oss journalister, som enligt Betnér ställer samma ointressanta frågor hela tiden.
Han raljerar över att han minsann inte ger tidningarna några gratisbiljetter, att han helt enkelt skiter i om vi kommer till föreställningen eller inte.
"Det är bara reklam"
Lite uppförbacke kan tyckas när jag ringer upp honom för en intervju.
Vad tycker du att jag ska ställa för frågor då?
– Hahaha... nja.. jag vet inte. jag tycker mest det är ointressant med intervjuer.
Men tror du inte att din publik vill läsa om dig ?
– Jo, det är ju därför jag gör det. Det är bara reklam. Samma sak med att vara med i tv, det gillar jag inte heller. Men det är ren marknadsföring för att folk ska komma och titta när jag står på scen. Det är det jag vill göra.
Kör bara på
Är det något speciellt som gjort att du inte gillar att prata med journalister?
– Nej... men jag tycker att de flesta är ganska kassa. Annars är det mest kvällstidningarna som jag har problem med. De pratar jag inte med alls. Jag har inte lust att bidra till det de gör, att de lever på att ljuga om kändisar. När det gäller lokalpressen har jag nog mest kritiserat recensenterna.
Vad är problemet med dem?
– Vid en teaterföreställning skickar tidningarna en teaterkritiker, vid en konsert någon som kan musik. Men vem som helst kan få uppdraget att recensera stand-up. De gör sällan en vettig analys, utan radar bara upp en massa skämt. Och så ger de fyra pluppar som betyg oavsett vad de tycker...
Din stil går ut på att provocera och du spelar ofta på din ilska och irritation. Kan du tänka dig att byta stil och göra något helt annat framöver, typ buskis à la Betnér..?
– Nej, jag tänker inte så mycket på min stil, jag bara kör på. Jag gör det jag gör, det är inte särskilt genomtänkt.


Föreställningen "Livets ord" ges på Mjölby Kulturscen 21 april, kl. 19:30

Foto: Cathrine Edvall

Foto: Cathrine Edvall

Publicerad 13 April 2010 09:13