Elisabeth Nilsson är Östergötlands nya landshövding

”Jag har inga lik i garderoben"

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

NYTT JOBB Elisabeth Nilsson är Östergötlands nya landshövding. Östgötatidningen fick träffa henne en av de allra första dagarna på nya jobbet.

Landshövding Elisabeth Nilsson tar emot i det väl tilltagna kontoret.
– Det är första gången jag sitter i de här sofforna, säger hon och berättar entusiastiskt att de är svensktillverkade och att en östgötsk kvinna designat dem.
– De äldre var så robusta och lite klumpiga, så jag ville ha något nytt, förklarar Nilsson när vi sätter oss till rätta i den svarta trendiga soffgruppen.
Det är tredje dagen på nya jobbet.

Industri och stål

Elisabeth Nilsson har jobbat inom industrin hela sitt yrkesliv, 30 år i stålbranschen.
– När jag skulle välja utbildning fanns inget annat alternativ än att skaffa mig en ordentlig utbildning, säger Elisabeth Nilsson, som utbildade sig till bergsingenjör och sedan fortsatt på det spåret.
De senaste fem åren har hon varit vd på Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation.
Det var där hon satt när frågan kom från regeringen, om hon ville bli landshövding.
– Nej, man får ingen föraning, försäkrar hon. Det låg helt utanför mina tankegångar att jag skulle bli tillfrågad.

Varit chef länge
Elisabeth Nilsson har inga kopplingar till Östergötland. Hon är uppvuxen i Norrbotten och har på senare tid bott i Nyköping och jobbat i Stockholm.
Att hon fick frågan om landshövdingsposten tror hon beror på hennes kunskaper om näringslivet och industribakgrunden. Dessutom har Nilsson en lång erfarenhet av att vara chef. Något som kommer väl till pass när hon nu ska basa över Länsstyrelsens cirka 300 anställda.

"Häftigt" att tillfrågas
Elisabeth Nilsson berättar att det var väldigt smickrande, "häftigt" som hon uttrycker det, att bli tillfrågad om hon ville bli landshövding. Ändå var det inte självklart att tacka ja.
– Det är alltid dubbelt med ett nytt jobb. Jag trivdes väldigt bra på mitt förra jobb. Jag hade bra medarbetare, bra betalt och det är friare att arbeta i det privata näringslivet än i en myndighet, säger hon.
– Här är det sämre betalt, säger hon och ler.
Nilsson är dock noga med att understryka att det inte är fullt så stelbent och byråkratiskt på en myndighet som många tror. Och fördelarna med jobbet som Östergötlands landhövding ansåg hon tillslut var fler än nackdelarna.

Ett känt ansikte

– Nu ser ja fram emot att ge mig ut bland företagen och se vilka frågor som kommer upp och vilken nytta vi kan göra för länet.
Något som också följer den nya befattningen är att Elisabeth Nilsson nu blir känd för allmänheten.
– Jo, det är lite speciellt. Jag har redan märkt av att folk tittar och känner igen mig. Men det kan jag leva med, säger hon.
Landshövdingen ser inga problem med att hamna offentlighetens ljus.
– Nej, jag har inga lik i garderoben. Jag är inte den som går ut och super mig full på krogen och betalar inte privata saker med representationskortet.
– Men det gäller att se hyfsad ut i håret innan jag går ner på stan, ler Nilsson.

Bor fint på slottet
Än så länge har hon inte hunnit med att se så mycket av den nya hemstaden och dessomnejd.
– Nej, vi flyttade ju häromdagen. Men vi har varit ute och ätit middag och jag har sprungit en tur i skogen här borta, säger hon och pekar i riktning mot Ryd.
Den nya bostaden är inte vilket hus som helst. Ett stenkast från kontoret på Länsstyrelsen ligger Linköpings slott. Här bor det nya landshövdingsparet sedan några dagar tillbaka.
– Min man gick i pension nu i våras, så det passade bra nu när vi skulle flytta, säger Elisabeth Nilsson.
Hon berättar att de är väldigt nöjda med deras 270 kvadratmeter stora lägenhet i slottet och den tillhörande stora, fina trädgården. Något som hon berättar för de trädgårdsarbetare som jobbar där när vi passerar.
– Är det någon av er som vet vad alla träd heter och kan komma förbi och berätta, frågar hon efter att ha berömt killarna för deras arbete.

Skippar östgötskan
Ny på jobbet, visst, men semester behövs likväl. Den stundande ledigheten kommer inte att användas till att bekanta sig med länets alla utflyktsmål. Det kommer det att finnas gott om tid för framöver.
– Vi åker till vår sommarstuga i Norrbotten. Det kommer alltid vara hemma för mig. Sen är nog släkt och vänner nyfikna och vill höra hur det går för mig. Dialekten skvallrar om hennes ursprung.
Den östgötska dialeken, är det något du tänk att lägga dig till med nu?
– Nja... har jag inte tappat min norrbottniska dialekt på 19 år, så gör jag det nog inte nu heller. I övrigt har jag inga kommentarer om östgötskan (skratt).

Elisabeth Nilsson och hennes man bor på Linköpings slott och är mycket nöjda med sitt nya boende.

Elisabeth Nilsson och hennes man bor på Linköpings slott och är mycket nöjda med sitt nya boende.

Personligt

Namn: Elisabeth Nilsson Ålder: 56 år Familj: Min man Arne, min syster och bror i Norrbotten Sysselsättning: Landshövding i Östergötland Bor i: Linköpings slott Uppvuxen i: Sören, Kalix kommun Intressen: Musik, resa, vandra, långfärdsskridsko, paddla, umgås med släkt och vänner, ordna kalas Mitt måtto i livet: ”Det finns inga enkla vägar tillframgång” och ”Ta vara på livet”

Publicerad 09 June 2010 16:52