– Det är enklare om man har ett tema, en ram och spelregler att hålla sig till när man skriver texter, tycker Kalle Hagholm (t.h.) från gruppen Norator. Till vänster sitter kollegan Niklas Rönnberg. Foto: Privat

– Det är enklare om man har ett tema, en ram och spelregler att hålla sig till när man skriver texter, tycker Kalle Hagholm (t.h.) från gruppen Norator. Till vänster sitter kollegan Niklas Rönnberg. Foto: Privat

En musikalisk rymdresa tillbaka till åttiotalet

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

MUSIK Svensk syntmusik med rymdtema och 80-talsinfluenser. Så skulle man kunna beskriva gruppen Norators musik. Vi träffade gruppens ena halva, Kalle Hagholm från Normlösa.
Både Niklas Rönnberg och Kalle Hagholm, som utgör gruppen Norator, är uppvuxna med musik i hemmet och har i unga år ägnat sig åt såväl körsång som olika instrument.

Gillar analogt ljud
Rönnberg och Hagholm har spelat tillsammans sedan mitten av 2000-talet och använder sig gärna av både analoga och digitala syntar.
– Vi gillar de analoga bäst, de har ett roligare ljud och så kan man skruva och påverka lite mer, förklarar Kalle som beskriver deras musik som svensk syntpop med rymdtema, säger Kalle.
– Det är enklare om man har ett tema, en ram och spelregler att hålla sig till när man skriver texter.

80-talsikoner
På 80-talet hade killarna, som då inte kände varandra, en förkärlek för den syntpop som då växte fram.
– Jag var ett jättestort fan av Depeche Mode, Adolphson & Falk, Howard Jones bland annat.
Hagholm pratar också varmt om svenska duon Page, med Eddie Bengtsson och den tidigare BWO-medlemmen Marina Schiptjenko, som ses som pionjärer inom den svenska syntmusiken,
– Eddie är en stor förebild och han har faktiskt kontaktat oss och sagt att han gillar vår musik, säger Kalle, inte utan beundran i rösten.
Med på samlingsplattan
Norator bidrar också med två spår till den samlingsplatta med Page-covers som spelades in som en överraskning till gruppens 30-årsjubileum i år .
– Det är klart att det var jättekul och stort! menar Kalle Hagholm.
Gruppens planer framöver är att fortsätta sprida sin musik. Förra året gav de på egen hand ut en skiva och deras musik sprids också på nätet via exempelvis Spotify och iTunes.
– Men vi har ju jobb båda två och räknar inte med att kunna leva på detta. Men vi vill absolut fortsätta att spela. Nu planerar vi för att göra liveversioner av våra låtar så vi kan ge oss ut och spela live, säger Kalle Hagholm.

PERSONLIGT

Namn: Karl-Fredrik (Kalle) Blixt Hagholm Ålder: 35 Familj: Frun Patricia (gruppens manager), tre katter Bor: Utanför Normlösa Sysselsättning: Konsult på Cybercom Namn: Niklas Rönnberg Ålder: 37 Familj: Fru och två barn Bor i: Norsholm Sysselsättning: Doktorand i teknisk audiologi

Publicerad 02 November 2010 08:44