Att göra ingenting är ett av Erika Brokvist bästa eko-tips. Hon är en av författarna bakom boken ”Ett rikt liv”. Foto: Pernilla Alsén

Att göra ingenting är ett av Erika Brokvist bästa eko-tips. Hon är en av författarna bakom boken ”Ett rikt liv”. Foto: Pernilla Alsén

Erika lever som hon lär:

Lyxigt och ekologiskt

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

EKOLYX Istället för tråkig information och pekpinnar ville Erika Brokvist och Lars Andrén framställa miljötänkandet lite mer glamoröst. Tillsammans har de skrivit boken "Ett rikt liv".

Erika Brokvist bor utanför Mantorp och jobbar till vardags som marknadschef på Tranås Energi. Tillsammans med energiinformatören Lars Andrén har hon skrivit boken "Ett rikt liv" med undertiteln "Inspiration till ett lyxigt ekoliv".
– Vi ville göra något utan pekpinnar och visa att miljöfrågor inte behöver vara torrt och tråkigt, förklarar hon.

Fotat och skrivit
Brokvist och Andrén har samarbetat kring de fristående texterna i boken och fotat det mesta själva. Boken är utformad som en coffetablebook, man ska kunna ha den framme, bläddra i den och läsa några rader här och där. Den innehåller lättsamma, ganska korta texter om alltifrån lyckan över god chokladbit eller att duscha i solvarmt vatten till energispartips, anekdoter och illustrativa bilder.

Resor och konsumtion

Erika Brokvist lever som hon lär.
– Ja, i stort sett gör jag det, även om det alltid finns mer att göra.
Brokvist menar att alla skulle kunna leva ett mer miljövänligt liv och tar resorna som ett exempel. Själv åker hon mycket tåg, till och från jobbet och även på semestern. Just resor och konsumtion tycker hon är de viktigast bitarna att ta tag i när det gäller miljön.
Svenskarnas miljömedvetande tror Brokvist har ökat de senaste åren.
– Det har ändrats en del, tack och lov. Jag tror att många är ganska medvetna. Men däremot är det svårare att få människor att ändra sitt beteende.
 

Erikas bästa ekotips:

  1. Stödköp ekologisk choklad. Och ekologiskt vin! 
  2. Upptäck Europa med tåg.
  3. Släck alla lampor, tänd en brasa och kryp ner under en filt tillsammans med någon du tycker om.
  4. Bjud hem ett gäng vänner och laga tillsammans en femrätters lyxmiddag - med enbart ekologiska ingredienser.
  5. Gör ingenting!

PERSONLIGT:

Namn: Erika Brokvist Ålder: 36 år Familj: Gift med Jakob Bor: Utanför Mantorp Sysselsättning: Marknadschef på Tranås Energi Intressen: Musik (medlem i Mjölby Baktaktsorkester), foto och miljöfrågor

Publicerad 25 January 2011 03:00