Fotografen Cecilia Möller ställer ut porträtt på Mantorps Bibliotek.

Fotografen Cecilia Möller ställer ut porträtt på Mantorps Bibliotek.

Från 0 till 90 på ett klick

Cecilia Möller visar sina porträttbilder på biblioteket

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

UTSTÄLLNING På Mantorps bibliotek hänger just nu bilder av fotografen Cecilia Möller. Temat är porträtt och utställningen är har fått namnet "0-90".

Fotoutställningens namn syftar på åldern på motiven, de som är med på bild. Cecilia Möller från Mantorp har fotat alltifrån en gravid kvinna med fokus på den stora magen till en äldre dam i 90-årsåldern. Nu hänger de svartvita porträtten i utställningslokalen på biblioteket i Mantorp.

Första utställingen
Det är Cecilia Möllers första fotoutställning, men inte den sista om hon själv får bestämma.
– Jag gör gärna fler efter det här. Det är kul att visa upp vad man kan. Dessutom är det roligt att få upp sina bilder på väggen, en stor skillnad mot att se dem hemma på skärmen.
Sedan i höstas driver Möller en egen fotoverksamhet där hon bland annat tar bröllopsbilder samt barn- och familjefoto.

Kul med ansikten
– Jag tycker att det är lite synd att inte fler tar bilder på barnen när de blir äldre, eller på sig själva. Man är noga under barnens första år, att dokumentera och fota, men sen glömmer många bort det.
Framför allt är det portättfotografering som intresserar Cecilia Möller. – Det är kul med människor och ansikten. Jag vill få fram det personliga, en äkta känsla.
Fotoutställningen hänger på Mantorps bibliotek under februari och mars.

Cecilias bästa tips för porträttfotografering:


  • Bra ljus är en viktig del i att ta bra porträttbilder. Se till att ha bra ljus i ansiktet på modellen genom att placera er nära ett fönster om ni är inomhus eller i ljusare skugga om ni är utomhus.

  • Lägg fokuspunkten på ögonen.

  • Ha en så enkel bakgrund som möjligt. En suddigare och mindre rörig bakgrund kan också uppnås vid fotografering med stor bländare, dvs ett lågt bländartal(t.ex 2.8). Bakgrunden kan då anas och sätter porträttet i ett sammanhang men stjäl inte uppmärksamheten.

  • Försök hitta vinklarna som är smickrande för personen som fotograferas. Rör dig och var aktiv med kameran i hand. Stå på tå, sitt på knä, var i näshöjd, prova allt!

  • Prata och skämta med den som fotograferas. Försök att locka fram riktiga leenden och skratt med hjälp av humor.

 

Fotografen Cecilia Möller ställer ut sina porträtt på Mantorps Bibliotek.

Fotografen Cecilia Möller ställer ut sina porträtt på Mantorps Bibliotek.

PERSONLIGT

Namn: Cecilia Möller Ålder: 26 Familj: Gift med Daniel, dottern Adrina, 3 år Bor: I Mantorp Sysselsättning: Fotograf, aerobicsinstruktör, gympaledare, modell Intressen: Familj, fotografering, läsa, träna, sticka och virka

Publicerad 02 February 2011 09:00