Frida Gustavsson, 13, från Skänninge som bara skjutit luftgevär i ett drygt år har redan en välfylld prishylla.
Foto: Pernilla Alsén

Frida Gustavsson, 13, från Skänninge som bara skjutit luftgevär i ett drygt år har redan en välfylld prishylla. Foto: Pernilla Alsén

Frida siktade rätt direkt

Nybörjarskytt har redan prishyllan full

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

SKÄNNINGE. Frida Gustavsson, 13 år, från Skänninge har bara skjutit luftgevär ett drygt år. Trots det är hon redan tredje bäst i Sverige.
Det började med Sportis Camp för ett och ett halvt år sedan. Det är Mjölby kommun som i slutet av varje sommar arrangerar ett dagläger där barn upp till 12 år får prova på en mängd olika sporter under en veckas tid.
– Det var flera saker som jag tyckte var kul att prova, men att skjuta var roligast, berättar Frida Gustavsson när vi träffas hemma hos henne.

Trea på SM

Det visade sig att Frida, som aldrig på allvar skjutit luftgevär tidigare, fick in träff efter träff redan från början under passet i skyttehallen.
Att Frida kunde bli en bra skytt märkte Janne Rudin, tränare i Mjölby Ungdomsskytteförening snabbt.
– Ja, det såg jag direkt, att det fanns något extra. Alla bitar föll på plats för henne med en gång.

Frida har en hel vägg full med priser därhemma, trots att hon bara har tävlingsskjutit i ett drygt år. Att hon gillar att stå överst på prispallen är ingen hemlighet.
– Det är det som är det roligaste med skyttet, när det går bra och man vinner, ler honOch vinner gör hon med besked. Flera klubbtävlingar och länsmästerskap i sittande skytte har hon vunnit det senaste året och i höstas kammade hon hem bronsmedaljen i SM för skyttar upp till 15 år, detta i konkurrens med ett hundratal andra skyttar.
– Först blev jag lite besviken att jag blev utslagen i semifinalen, men sen kom jag på att det nog var ganska bra att komma trea, säger Frida ödmjukt.

Frida Gustavsson blev trea på SM i höstas.
Foto: Pernilla Alsén

Frida Gustavsson blev trea på SM i höstas. Foto: Pernilla Alsén

Minimala marginaler

Marginalerna inom skytte är minimala. Den lilla punkten som de tävlande ska träffa för att få full poäng är bara 3 millimeter i diameter och tavlan finns 10 meter bort. Dessutom måste man skjuta inom en viss tid.
Skytte är en alltså en koncentrationssport av stora mått.
– Det känns lite skakigt ibland, men jag brukar kunna hålla mig ganska lugn, säger Frida.
Och det just lugnet som är en av Fridas stora tillgångar, menar tränaren Janne Rudin.
– Det är hennes storhet, bristen på tävlingsnerver, säger han och forstätter att rada upp superlativ om klubbens stora talang.

Rudin fortsätter:
– Hon är lugn, sansad, vaken och skärpt med glimten i ögat. Hon skjuter väldigt, väldigt höga resultat.
Rudin hävdar att han inte sett något liknande under alla hans år i klubben.
– Och då har jag varit med sedan tidernas begynnelse, skrattar han.
Frida går i sjunde klass på Trojenborgskolan i Skänninge och fritiden går åt till luftgevärsskytte, drill i Mjölby Ungdomsmusikkår, kompisar, fotografering och bloggande.

Tillbaka som förebild

Några konkreta planer och mål med sitt skytte har inte Frida.
– Jag håller på så länge det är kul, säger hon och rycker lite på axlarna.
Snart är det dags för tredje omgången av den länsomfattande tävling Östgötamönstringen. Frida Gustavsson har vunnit de två tidigare.

I somras var Frida tillbaka i skyttehallen under Sportis Camp-veckan. Men den här gången som instruktör – och som förebild – för de som ville prova på att skjuta luftgevär.

PERSONLIGT:

Namn: Frida Gustavsson Ålder: 13 år Bor i: Skänninge Familj: Mamma, pappa och storebror Går i: Sjuan på Trojenborgskolan Favoritämne: Matte och bild Intressen: Skytte, drillning, fotografering, träffa kompisar, bloggar

Publicerad 13 January 2012 08:43