DJ. Emil Halvarsson brinner för sin uppgift som kvällens DJ. Han är en av de ungdomar som genom Fritidscentrum får en chans att förverkliga sin dröm. Foto: Sofie Alexandersson

DJ. Emil Halvarsson brinner för sin uppgift som kvällens DJ. Han är en av de ungdomar som genom Fritidscentrum får en chans att förverkliga sin dröm. Foto: Sofie Alexandersson

Ny mötesplats för Vadstenas unga

Av
SOFIE ALEXANDERSSON redaktion@ostgotatidningen.se

VADSTENA. Nu har nya Fritidscentrum för ungdomar öppnat på Bakgatan 17 i Vadstena, ett resultat av kommunens initiativ "Ung i Vadstena". Detta är en plats där ungdomars drömmar och idéer står i fokus. En plats att "bara vara" på.

I december förra året började projektledare Anneli Vitterskog spåna idéer om vad man kan göra för unga i Vadstena. Förra veckan öppnades Fritidscentrum med en färgsprakande invigningsfest.

Unga i fokus

Fritidscentrum är tänkt att vara en mötesplats för Vadstenas unga, där man kan vara sig själv och få chans att förverkliga sina drömmar. Det ska också vara en plats för möten mellan generationerna.
– Vi vill att det här ska vara en plats där det handlar om att vara, inte om vem man ska bli, berättar Anneli Vitterskog.
Projektutvecklingen har skett på ungdomarnas villkor. Anneli och ungdomscoacherna Andreas och Per är lyhörda för de ungas idéer och önskemål. De har själva fått bestämma inredning och aktiviteter, och medverkar utifrån sina olika förmågor, exempelvis genom att sjunga och spela, ha egen fotoutställning, vara DJ och måla.

Ett gäng högstadietjejer trivs redan jättebra. - Speciellt i det här rummet, säger de från det lilla krypin där de sitter.	Foto: Sofie Alexandersson

Ett gäng högstadietjejer trivs redan jättebra. - Speciellt i det här rummet, säger de från det lilla krypin där de sitter. Foto: Sofie Alexandersson

Sponsrad inredning

Samarbete mellan både kommun, polis, vuxna och unga har varit gott. Möbler och rekvisita har sponsrats av olika lokala aktörer.
Fritidscentrum kommer till en början ha öppet två dagar i veckan. På onsdagar är det filmkväll och på fredagar musiktema.
Under invigningsfesten samlades många besökare redan i början av kvällen. En av dem var Victoria Rosenblom, som var där med sitt tjejgäng.
– Det är bra att det här har öppnat, tycker Victoria.


Rickard Karlsson, Anton Carlström och David Pettersson har tidigare hängt med kompisar utomhus, och hoppas att detta blir stället där alla kan komma och hänga.
Foto: Sofie Alexandersson

Rickard Karlsson, Anton Carlström och David Pettersson har tidigare hängt med kompisar utomhus, och hoppas att detta blir stället där alla kan komma och hänga. Foto: Sofie Alexandersson

Publicerad 07 September 2012 10:28