Tränaren i LFC:s damlag, Martin Sjögren, kallar Stina Blackstenius från Vadstena för ”en av de största talangerna i Sverige”.	Foto: Pernilla Alsén

Tränaren i LFC:s damlag, Martin Sjögren, kallar Stina Blackstenius från Vadstena för ”en av de största talangerna i Sverige”. Foto: Pernilla Alsén

Vadstenatalang klar för allsvenska LFC

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

VADSTENA. Fotbollsspelaren Stina Blackstenius från Vadstena är klar för spel i Linköpings FC. Den snart 17-åriga bolltalangen ser ödmjukt fram emot utmaningen att ta en plats bland några av landets bästa fotbollsspelare.
Vi ses efter skoldagens slut på Kungshögaskolan i Mjölby. Här går Stina Blackstenius första året på ekonomiprogrammet, hit pendlar hon från hemmet i Vadstena. Och mer pendlande blir det framöver. Minst en dag i veckan åker hon för att träna med de nya lagkamraterna i allsvenska Linköpings FC.
– Då kör jag dubbelpass, först ett styrke- och sen ett fotbollspass. Sen tränar jag på egen hand hemma också, berättar Blackstenius som fram tills nu spelat i Vadstena GoIF, senaste säsongen i division tre.

”Viktigt att våga”

Det blev en hel del funderade innan hon tackade ja till klubbyte i slutet av förra året.
– Jag tänkte på hur det skulle gå med pendling, skolarbete och det sociala livet, med vänner och så. Men sen kände jag att det var viktigt att våga ta steget och prova.
Blackstenius är väl medveten om att hon kommer att få kämpa om en plats i LFC, där några av landets främsta spelare finns.
– Men hittills har det gått bra, jag tycker att jag hänger med på träningarna i alla fall.
Stina ger ett lite försiktigt intryck under vårt samtal, men på planen är det hårda tag som gäller.
– Den största skillnaden i Linköping jämfört med Vadstena är tempot och närkamperna. Det är mycket mer fysiskt.
Sina egna styrkor på planen är inget som hon själv framhåller.
– Nej, jag tycker inte om att prata om det, säger LFC:s nya forward blygsamt men medger efter visst trugande att hon är ganska snabb.

Mycket målfarlig

Tränaren Martin Sjögren ser däremot många styrkor hos Stina.
– Det är en av de största talangerna i Sverige. Hon är helt oskolad och kommer ifrån lägre divisioner där de inte skolar spelarna på samma sätt. Men hon har de bästa förutsättningarna, även fysiskt, att bli riktigt bra. Hon är en superspännande djupledsforward som öser in mål i sitt landslag. Hon kommer att spela i Allsvenskan, sen får vi se om det blir från start eller som inhoppare, säger han.
Stina Blackstenius gjorde under förra årets 11 matcher i 16-årslandslaget 10 mål, under förra säsongen med modersklubben gjorde hon hela 38 mål och vann då hela seriens skytteliga. Blackstenius har också blivit utsedd till årets flickspelare i Östergötland.
Hur det blir med framtiden och kommande satsningar känns av förklarliga skäl ovisst än så länge, enligt Stina.
– Men jag tycker att det är väldigt roligt att spela och går det bra så kommer jag att satsa. Proffskarriär? Jag vet inte... jag hoppas det, säger hon ödmjukt.

Personligt:

Namn: Stina Blackstenius Ålder: 16 (fyller 17 om ett par veckor) Bor i: Vadstena Familj: Mamma, pappa, storebror och lillasyster Intressen: Fotboll, handboll ("spelar när jag hinner") och vänner Pluggar: Ekonomiska programmet på Kungshögaskolan i Mjölby

Publicerad 21 January 2013 08:00