Bloggen som blev både företag och bok

Nu ges Lottas liv på landet ut

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

BOK. När Anne-Charlotte ”Lotta” Andersson bloggat i fem år fick hon frågan om hon ville ge ut en bok. Efter ett år av fotograferande och skrivande är boken nu klar och snart finns den ute för försäljning.

Intresset för inredning och styling fanns där när Lotta Andersson från Skälleryd utanför Västra Harg startade sin blogg för fem år sedan. Däremot hade hon inte så mycket fotovana, hon kunde inte bildredigera och utrustningen bestod i en enkel kompaktkamera.

Sedan dess har Fyra årstider – Mitt liv på landet blivit en av landets största inredningsbloggar och Lotta jobbar numera som egenföretagare och fotograf på heltid. Mycket av hennes arbetstid går till att styla och fotografera reportage till olika inrednings- och livsstilsmagasin.

Kunde inget först

– Min blogg är grunden till mitt företag. Här startade allt med att jag började fotografera och leka med bilder. Jag kunde ingenting om fotografering först, så det är mycket som har hänt på ganska kort tid.
Bloggen, som haft över 3 miljoner besökare hittills, har inte bara blivit ett företag, nu kommer den i bokform också. ”Mitt liv på landet – Fyra årstider” kommer ut i september och ska lanseras på bokmässan i slutet av samma månad. Lotta har själv tagit alla bilder och även skrivit texterna i boken.

Boken skildrar livet på landet under hela året. Här bjuder Lotta på såväl inrednings- och trädgårdstips som recept och pyssel. Foto: Anne-Charlotte Andersson

Boken skildrar livet på landet under hela året. Här bjuder Lotta på såväl inrednings- och trädgårdstips som recept och pyssel. Foto: Anne-Charlotte Andersson

Lantliv året runt

– Den bygger på vårt lantliv och en del av vad vi gör här hemma på landet under ett år, under fyra årstider. Det är både fina bilder, recept och tips.
Lotta kan inte nog understryka bloggens betydelse.
– Den har betytt väldigt, väldigt mycket. Den har gett mig massor av nya vänner, den har gett mig möjligheten till att byta yrke och starta eget. Den ger mig bekräftelse varje dag i små kommentarer som har stärkt min självkänsla.
Hon har fått många erfarenheter och upplevelser tack vare sitt bloggande, menar hon.
– Jag har fått göra så mycket kul som att fota reportage utomlands, föreläsa och hålla föredrag för andra fotografer. Men framförallt har den gett mig chansen att få jobba hemifrån och styra min tid. Utan bloggen hade inte allt det här hänt. Det har gått så fort, så jag försöker stanna upp och nypa mig i armen ibland och bara njuta av att det är så här just nu.

Foto: Anne-Charlotte Andersson

Foto: Anne-Charlotte Andersson

Boksläpp och resor

Den närmaste tiden kommer Lotta ägna åt bland annat boksignering och nya reportageresor. Något nytt bokprojekt är inte inplanerat.
– Jag skulle gärna kunna tänka mig att fotografera fler böcker i framtiden, men inte just nu och inte böcker om oss och vårt liv. Mitt liv ändrar sig mycket så det känns som att det jag gjorde för ett år sedan är inte alltid det jag gör nu.


Publicerad 20 August 2013 11:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag