Gott och blandat i ny bok

Matglad detektiv med Mjölbykoppling

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

NY BOK. En matglad detektiv, taskiga ordvitsar och en schwartswaldtårta från Wienerbageriet i Mjölby – vad blir det om man mixar det? Det blir en ny bok skriven av Mjölbyprofilen ”Skånske Arne”.
Vilka böcker säljer mest? frågade sig och Mjölbybon Per-Arne ”Skånske Arne” Olsson och Linköpingskollegan Janne Karlsson, just nu aktuella med boken ”Kerstin Frickadellert löser mumsiga mysterier”.
– Det är ju kokböcker, barnböcker och deckare, så vi tänkte att vi kombinerar alla tre genrerna, ler Per-Arne.

Skåning i Mjölby

Janne Karlsson är illustratör och serietecknare och Per-Arne Olsson skriver bland annat låttexter och kåserier och de har lärt känna varandra genom ”Aktiv Ungdom” i Linköping där de båda håller kurser och leder olika projekt.
Namnet ”Skånske Arne”, berättar Per-Arne, är taget från den gamla välkända Mjölbyartisten och visdiktaren Skånska Lasse.
– Jag kommer från Skåne och bor i Mjölby så det var ju givet. Otroligt att ingen snott namnet innan, säger Per-Arne med glimten i ögat.

Boken utspelar sigbland annat på Wienerbageriet i Mjölby.
Foto: PERNILLA ALSÉN

Boken utspelar sigbland annat på Wienerbageriet i Mjölby. Foto: PERNILLA ALSÉN

Snabba och kreativa

Tanken på en bok uppstod i slutet av förra året, tack vare någon i raden av roliga anekdoter som Per-Arne gärna berättar, förklarar Janne. Boken, där Per-Arne står för texten och Janne för illustrationerna, skrevs på bara någon vecka.
– När vi kommer på någonting går det undan och vi blir snabbt färdiga. Vi lägger i någon slags kreativ överväxel och jobbar bra tillsammans, berättar Janne.
Deras gemensamma fäbless för vad de själva kallar ”taskiga ordvitsar” framgår tydligt i boken som alltså är en genremix mellan barnbok, deckare och kokbok.
Huvudperson är Kerstin Frikadellert, matfixerad detektiv, som löser mysterier och problem. Mat och är vanligt förekommande i berättelserna och med alla rätter som omnämns följer också ett recept.

Foto: PERNILLA ALSÉN

Foto: PERNILLA ALSÉN

För barn och vuxna

En av tankarna med den humoristiska boken är att vuxna, minst lika mycket som barnen, ska få behållning när de läser.
Boken har en del lokala kopplingar. Ett av scenerna utspelar sig på Wienerbageriet i Mjölby, där en tårta hamnat i luftintaget. En enkel uppgift för detektiv Frikadellert som med hjälp av sin trogne vapendragare, tillika gaffel, Kapten Treudd, äter sig igenom problemet. Här finns också den lokala reportern som förevigar dagens hjälte, dock ej undertecknad men väl en kollega från Corren.
Just nu jobbar Olsson och Karlsson på en annan bok, avslöjar de, men om det blir fler av Kerstin Frickadellerts äventyr i framtiden låter de vara osagt tillsvidare.


Publicerad 14 March 2014 10:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag