– Det här är paradiset, säger Anneli Vitterskog, kandidat till EU-parlamentsvalet, om den stora trädgården som ligger i anslutning till den lägenhet hon och sambon bor i på en gård utanför Skänninge.
Foto: PERNILLA ALSÉN

– Det här är paradiset, säger Anneli Vitterskog, kandidat till EU-parlamentsvalet, om den stora trädgården som ligger i anslutning till den lägenhet hon och sambon bor i på en gård utanför Skänninge. Foto: PERNILLA ALSÉN

Anneli brinner för miljö och politik

”Politik behöver inte och ska inte vara svårt”

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

SKÄNNINGE. För Anneli Vitterskog är det politiska engagemanget en självklarhet. Som miljöpartist brinner hon för frågor som rör natur och miljö, men hon har också en annan tydlig agenda; hon vill göra politiken begriplig.
Anneli Vitterskog bor tillsammans med sambon Tommy i en lantlig lägenhet på en gård utanför Skänninge, bara ett stenkast från gränsen mellan Vadstena, Mjölby och Motala kommun. Utanför fönstret breder åkrar och ängar ut sig.

Så att alla förstår

Hit bjuder Anneli varje torsdag in till något som hon kallar ”Mat och prat”. Tanken är bland annat att man ska prata politik så att alla förstår.
– Alla som är intresserade av att förstå mer av hur vi påverkas av politik är välkomna. Politik behöver inte och ska inte vara svårt.
Politiskt intresserad blev Vitterskog då hon arbetade med ett ungdomsprojekt i sin gamla hemstad Härnösand.
– Jag upptäckte att ungdomar och politiker levde i två olika världar och att jag blev tvungen att fungera som tolk.

Anneli Vitterskog, är Miljöpartiets enda östgötska kandidat till EU-parlamentsvalet.
Foto: PERNILLA ALSÉN

Anneli Vitterskog, är Miljöpartiets enda östgötska kandidat till EU-parlamentsvalet. Foto: PERNILLA ALSÉN

Politisk förebild

Att det blev just Miljöpartiet beror mycket på partiets första språkrör, Eva Goës, som Anneli kom i kontakt med i Härnösand.
– Hon gjorde politiken begriplig och självklar för mig, hon är min politiska förebild.
Lokalt är Anneli Vitterskog engagerad i organisationen Rädda Vättern och hon oroas mycket över provskjutningarna i och gruvplanerna nära den stora sjön.
– Miljöpolitskt ligger mycket fokus på haven, vilket är bra. Men vi måste även skydda sötvattnet, vårt dricksvatten, från gifter. Det är absurt att vi tar vårt färskvatten för givet.

Kandidat i EU-valet

Vitterskog står som 29:e namn på Miljöpartiets kandidatlista i EU-valet. Men trots att partiet idag bara har två representanter i Europaparlamentet och att det är många före henne på listan ser hon det inte som uteslutet att komma till Bryssel, tack vare personvalsmöjligheten.
– Under kan ju ske, ler hon. Och kommer jag inte dit nu så är det ju ett nytt val om fem år.

Viktigt att rösta

Miljö-, transport- och djurfrågor liksom andra gränsöverskridande problem tycker Vitterskog är de viktigaste Europafrågorna. Och att rösta i EU-valet är jätteviktigt, menar hon. Trots att hon förstås vill att så många som möjligt röstar på Miljöpartiet händer det att hon skickar osäkra väljare till andra partier.
– Om jag märker att en persons åsikter inte alls stämmer överens med våra kan jag säga ”där borta står Folkpartiet, prata med dem”. Det viktigaste är att få folk att rösta över huvudtaget, sammanfattar Anneli Vitterskog.

Fler östgötska EU-kandidater:

Paul Lindvall (M), Linköping, Alexander Gabelic (S), Linköping, Lars Eklund (KD), Linghem, Markus Wiechel (SD), Norrköping, Linda Snecker (V), Norrköping, Emil Broberg (V), Linköping, Ademir Zilic (FP), Linköping, Julie Tran (C), Linköping, Daniel Lindsäth (Klassiskt liberala partiet), Linköping, Patrik Bergstedt (Klassiskt liberala partiet), Skänninge, Magnus Irestig (Djurens parti), Linköping

Källa: www.val.se

PERSONLIGT:

Namn: Anneli Vitterskog Ålder: 33 Bor: Stora Stavgård utanför Skänninge Familj: Sambon Tommy Svenblad Yrke: Fil. kand. i konfliktlösning

Publicerad 06 May 2014 09:00