Att spela barnteater är roligt, tycker både Anna Dahlén och Joakim Johansson.
– Det är ofta mycket spontanitet och glädje, publiken kommmer ofta med ljudliga reaktioner och talar om när de tycker något är fel, säger Dahlén. Foto: Pernilla Alsén

Att spela barnteater är roligt, tycker både Anna Dahlén och Joakim Johansson. – Det är ofta mycket spontanitet och glädje, publiken kommmer ofta med ljudliga reaktioner och talar om när de tycker något är fel, säger Dahlén. Foto: Pernilla Alsén

Sopor och tjat på teaterlogen

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

MJÖLBY. Till helgen har barn- och familjeföreställningen ”Karatekärringen & Tjatmumriken” premiär. En pjäs om sopor, olikheter och vänskap.
Sörby rundloge, i utkanten av Mjölby, ligger just nu inbäddad i försomrig grönska. För första gången ska den stora logen nu tjänstgöra som teaterscen.
Pjäsen ”Karatekärringen & Tjatmumriken” är skriven av finländska Ann-Luise Bertell och framförs nu i Sverige för första gången. Bakom produktionen står Svartå Soffteater med skådespelaren Anders Gustavsson, bland annat känd från Johan Falk-filmerna som nyligen visats på tv, i spetsen.

Sopåkare från Mjölby

Mjölbypubliken kommer kanske att känna igen sig i en del av det som händer på scenen i rundlogen, handlingen har nämligen förlagts till närområdet.
– Ja, det handlar om två sopåkare som jobbar i Mjölby kommun, de åker omkring här och tömmer sopor och är två väldigt olika personligheter, berättar Anders Gustavsson.
”Sopåkarna” är den spontana och lite galna Karatekärringen, spelad av Anna Dahlén, och den mer noggranna och försiktiga Tjatmumriken som gestaltas av och Joakim Johansson.
Pjäsen är rolig och humoristisk, men här finns även en sensmoral, förklarar Gustavsson.
– Det är en komedi, en festlig pjäs. Men den handlar också om vänskap och olikheter, att man kan vara hitta fördelar i att man är olika, säger han.
Andra figurer som dyker upp i föreställningen är chefen och en soptjuv, båda spelade av Pelle Andersson.
Regi, manusbearbetning och scenografi står Jocke Gustafsson för.

Sörby Rundloge spelplatsen. Fr. v: Joakim Johansson, Jocke Gustafsson, Anders Gustavsson och Anna Dahlén. Saknas på bilden gör Pelle Andersson.

Sörby Rundloge spelplatsen. Fr. v: Joakim Johansson, Jocke Gustafsson, Anders Gustavsson och Anna Dahlén. Saknas på bilden gör Pelle Andersson.

Hoppas på återkomst

Gänget bakom teaterproduktionen träffades och fattade tycke för varandra när de i vintras spelade farsen ”Casanova sökes” på Sagateatern i Linköping.Teaterenseblem hoppas nu att många barn och barnfamiljer ska komma och se föreställningen.
– Min ambition är att det här blir ett återkommande evenemang varje sommar. Det är en fantastisk byggnad och spelplats, som jag vet att många är nyfikna på, säger Gustavsson.

Karatekärringen & Tjatmumriken spelas:

Föreställningen spelas vid 6 tillfällen: 30/5 (2 ggr), 31/5, 6/6 och 7/6.

  • Mer info: www.soffteater.se

Publicerad 26 May 2015 11:00