Gamla och nya abbedissan. Moder Maria har tagit över efter Moder Karin som finns porträtterad i Birgittasystrarnas gästhem.

Gamla och nya abbedissan. Moder Maria har tagit över efter Moder Karin som finns porträtterad i Birgittasystrarnas gästhem.

Ingenjören som blev abbedissa

Av
Carolina Fransson

VADSTENA. Moder Jenny Maria, eller Moder Maria som hon kallas, har tagit som abbedissa i Vadstena. Hon är född i Stockholm, älskar naturen och har nära till skratt. Moder Maria har tidigare varit priorinna, vilket innebär att hon hoppat in för den förra abbedissan Moder Karin då hon inte varit på plats.
Moder Maria blev vald till abbedissa den 18 november. Den 5 januari fick hon mottaga abbedissvälsignelsen och tog därmed över som klostrets ledare efter moder Karin.
– Jag ska försöka tolka vad Heliga Birgitta ville med sitt kloster och hur vi kan tolka det och anpassa till den tid vi lever i idag. Jag ska vara så öppen som möjligt med vad Gud vill med oss systrar. Försöka leva i nuet och vara närvarande i nuet, säger hon när vi träffas på Birgittasystrarnas gästhem.

Baptistfamilj

Här är det lugnt och stilla och utanför fönstret ser man den istäckta Vättern breda ut sig. Moder Maria älskar naturen och Vadstena. Hon tar gärna långpromenader då hon har stilla dagar, vilket systrarna har en gång i månaden. Då ska dagen ägnas åt eftertanke.
Moder Maria är uppvuxen i Stockholm och tron har funnits med henne hela livet.
– Pappa var katolik och mina morföräldrar troende baptister. Mamma och pappa gifte sig i en katolsk kyrka och i och med giftemålet sa de ja till en katolsk uppfostran av barnen. Det var dock något de glömde bort och blev påminda om när jag började skolan. Då hade jag en klasskompis som blev hämtad av en nunna och jag minns att jag frågade mamma vad det var för en konstig tant. Då kom mamma på att vi skulle få katolsk undervisning och jag började gå hos den här nunnan någon timme i veckan, säger hon.

Utbildad civilingenjör

Hon tyckte att det var spännande med den katolska undervisningen och bad föräldrarna om att få gå i kyrkan på söndagarna.
När hon var 15 år konfirmerades hon och upplevde då att hon fick svar på många frågor. Tron förstärktes och i 20-årsåldern började hon göra andliga övningar för en jesuit hos Birgittasystrarna i Falun.
Sedan utbildade hon sig till civilingenjör och började arbeta som det. Som 30-åring bestämde hon sig för att bli nunna.
– Jag funderade mycket över frågor som ”vem är jag”, ”Vad vill Gud med mig”. Jag hade ett förhållande och funderade över att skaffa familj, men när jag funderade över det kände jag också en sorg över att inte kunna leva klosterliv. När jag väl bestämde mig för att gå i kloster var det som om pusselbitarna föll på plats. Det var som om jag hade varit på fel plats innan. Som att jag hade haft fel kläder, säger hon.
Hon har varit en av de åtta Birgittasystrarna i 25 år nu. Om dagarna utför systrarna vanligt hushållsarbete med bönen som huvuduppgift. De ber cirka sju gånger om dagen.

Birgittasystrarnas dagar

6.15 Träffas i kyrkan för tyst bön och morgonmeditation.
7.15 Morgonbön.
8.00 Frukost.
Efter frukosten går alla till sina respektive arbetsuppgifter, vilket kan innebära att bädda sängar i gästhemmet, laga och reparera sådant som gått sönder i fastigheten, ta hand om trädgården, duka och laga mat,
11.15 Bönestund.
Efter bönen äter systrarna lunch tillsammans under högläsning ur andlig bok.
Därefter återgår alla till sina respektive arbetsuppgifter.
15.15-15.30 Kaffe tillsammans.
16-16.30 Andlig läsning i klosterkyrkan.
16.30-17.00 Aftonbön.
19.30 Kvällsbön.
19:50 Läsningsgudstjänst eller tillbedjan.

Publicerad 26 January 2016 12:00