Nu kan även textilier återvinnas

Av
Tina Andersson

MOTALA/MJÖLBY. 130 000 ton. Så mycket textilier förbrukar svenskarna varje år, men det mesta hamnar i hushållssoporna. I Mjölby och Motala kan man nu lämna textilier för återvinning.

I Sverige har konsumtionen av textilier ökat med 40 procent under det senaste decenniet. Det innebär att vi idag köper tolv kilo kläder och skor, per person och år, vilket är lika mycket som 130 000 ton.
Det mesta hamnar bland brännbart hushållsavfall, trots att återanvändning och återvinning av textilier ger större miljövinster än vid förbränning.
Sammantaget gör det Sverige till det land i Europa som är sämst på textil återvinning.
– Vår konsumtion av textilier är inte hållbar. Det är en enormt resurskrävande produktion, både vad gäller vatten och energi. Det går åt mycket vatten till nyproduktionen som oftast sker i länder som har brist på just vatten. Dessutom används stora mängder farliga ämnen som kan skada människor och miljö, både i tillverkningslandet och i Sverige, säger Cristel Palmqvist, VD för Textil recycling.Socialt företagande

Textil recycling är ett socialt företag, vilket innebär att överskottet återinvesteras i arbetstillfällen för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, eller har någon form av funktionshinder. Verksamheten skapar inte bara arbetstillfällen i Sverige, utan också i de länder där sortering, hantering och bearbetning av det textila utförs.


Blir nytt

Nyligen placerades kärl för textil återvinning ut på återvinningsstationer i Mjölby och Motala, dit man kan lämna alla typer av kläder, textilier och skor, väl förpackade i förslutna plastpåsar eller säckar.
Från insamlingskärlen skickas textilierna vidare med hjälp av olika stödorganisationer inom textilinsamling i Europa. Tillsammans hanterar de tusentals ton textilier varje månad. Slutdestination är Europas största sorteringsanläggning, som finns i Polen.
– Användbara textilier får nya ägare och det som inte kan återanvändas blir nya produkter, som till exempel tvättlappar, dämpningsmaterial, skyddsöverdrag och andra textilier, säger Cristel Palmqvist.

Återvinn här:

P-plats mitt för Stjärngatan, Mjölby

Pumpstationen Eldslösaleden, Mjölby

ÅtervinningscWentralen, Mjölby

Korsningen Kanikegatan/Skänningevägen, Mjölby

Bakom Konsum p-plats, Skänninge

Vretavägen, Skänninge

Korsningen Riddarängsv/Skördevägen, Mantorp

Korsningen Riksvägen/Trumpetarevägen, Mantorp

Hydingevägen/Pilkällevägen, Sya

Vallsbergsvägen 8, Väderstad

Grusparkeringen Allévägen/Fornåsavägen Österstad

Hockeyrinken Idrottsvägen Fornåsa

Hockeyrinken Klockrike

Slingerbulten Motala

Mariebergsskolan Motala

Norra Hökarvägen Godegård

Olsvägen Tjällmo

Pumpstationen G:a Godegårdsvägen Nykyrka

Södergården Motala

Tuddarp Motala

Återvinningscentralen Estorpsgatan Borensberg

Östensson Borensberg

Hamnvägen Borensberg

 

Det här kan du lämna:

Kläder, skor, väskor, gosedjur, täcken, huvudkuddar, prydnadskuddar, filtar, lakan, dukar, handdukar, badlakan, tyger, skärp, garn, dun, trasmattor, sängöverkast, gardiner, leksaker

Publicerad 17 March 2016 07:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag