Sophie Joelsson arbetar bland annat med stressrelaterade sjukskrivningar och förändringsrådgivning till företag och anställda. Foto: Pernilla Alsén

Sophie Joelsson arbetar bland annat med stressrelaterade sjukskrivningar och förändringsrådgivning till företag och anställda. Foto: Pernilla Alsén

Hälsa:

"Att vara nåbar dygnet runt är ingen hälsokur"

VÄDERSTAD. Sophie Joelsson är förändringsrådgivare och samtalsterapeut. Hon jobbar med de som har eller riskerar att hamna i stressrelaterade sjukskrivningar.

Sophie Joelsson från Väderstad har nyligen dragit igång sin mobila verksamhet. I en ombyggd husbil, hon kallar den för coachtruck, har hon sin mottagning och kan på så sätt förflytta sig dit där behovet och kunderna finns.
Forskning visar, berättar Sophie Joelsson, att de som upplever arbetsmiljöproblem eller mår dåligt på jobbet är mellan 30 och 40 procent mindre effektiv än de som trivs, ett produktionsbortfall på upp till 16 timmar i veckan.
– Det lönar sig alltid att förebygga sjukskrivningar eftersom de är väldigt kostsamma för både företaget, individen och samhället, menar Joelsson.
Hennes företag ”Frid i sinnet” fokuserar för tillfället främst på Mjärdeviområdet i Linköping och Norrköping Science Park.
– Programmerare och IT-folk är det gott om i länet och några av de grupper som har störst sannolikhet att drabbas av utmattningssyndrom till följd av stress, förklarar hon.

Joelsson nämner några av orsakerna till att, som hon ser det, de stressrelaterade hälsoproblemen ökar.
– Att vara nåbar och uppkopplad dygnet runt är ingen hälsokur. Sedan är jag av den åsikten att människan mer och mer tappar kontakten med sig själv, sina innersta behov och därmed förmågan att kunna prioritera ärligt.
Att prioritera utifrån ens egna och innersta behov gör att man respekterar sig själv och att man laddar sina batterier, menar Sophie.
– Det är ingen lätt uppgift, jag får själv jobba med detta hela tiden. Sund kost, motion, goda vänner och frisk luft är också centralt för välmående.
Joelsson håller också en workshop på temat ”Konsten att behålla semesterkänslan året runt”.
@Brod Fråga Bullit:Så vilka är dina bästa tips för att behålla semesterlugnet när vardagsstressen gör sig påmind?
– Andningen är central för alla former av stresshantering. Bli medveten om din andning och hjälp kroppen att gå ner i varv när det ångar på. I övrigt aktar jag mig för generella tips som funkar för alla, men att våga prioritera är ett. Försök hitta någon daglig aktivitet som får just din knopp, kropp och själ och själ att må bättre. Ett billigt och beprövat knep är vistelse ute i naturen. Naturen är en fenomenal oas för att varva ner.

Publicerad 15 August 2016 09:25