Johanna skidar solo till Sydpolen

NORMLÖSA. Äventyrslustan har funnits där sedan barndomen. Nu vill Johanna Davidsson från Normlösa bli första svenska kvinnan att på egen hand skida till Sydpolen.

För ett par år sedan genomförde Johanna Davidsson och storasyster Caroline en expedition där de, som första svenskar, på skidor och med hjälp av ett skärmsegel korsade Grönland. En prestation som gav dem utmärkelsen ”Årets äventyrare”.
Nu längtar Johanna, 33, efter nya äventyr. Hon planerar att bli den första svenska kvinnan som skidar ensam till Sydpolen, en resa på 1300 kilometer.
– Jag kommer att skida ensam i två månader med en pulka på cirka 100 kilo utan att ha depåer på vägen eller ta hjälp utifrån, berättar Johanna Davidsson som numera bor i norska Tromsö där hon jobbar som sjuksköterska.

Varifrån kommer din äventyrslusta?

– Jag och mina två systrar har alltid rest och peppar varandra att hälsa på – på olika ställen i världen. Vi har ofta gjort resor som innebär någon slags aktivitet, eller kalla det äventyr. Det i kombination med föräldrar som alltid stöttat att vi har vågat ge oss ut i världen har nog bidragit till äventyrslusten. Så älskar jag att vara ute i naturen och reser gärna dit inte alla andra reser.
Hur kommer det sig att du väljer att genomföra expeditionen på egen hand den här gången?
– Det blir en annan typ av upplevelse när man är ensam. Alla beslut måste jag ta ensam och lita på mig själv. Jag tror att jag kommer att växa som människa efter att ha klarat av detta. Att vara i en grupp kan göra att jag blir avtrubbad. Här måste jag hela tiden följa med vad vädret gör, lösa problem och ta beslut. Det gillar jag, att liksom vara levande. Sen tycker jag det ska bli så spännande att uppleva att vara ensam så länge. Och att få tid till att tänka!

Att soloexpeditionen, som är tänkt att starta i november, är förenat med en hel del risker är Johanna förstås fullt medveten om.
– Jag är medveten om glaciärsprickor, frostskador och andra skador eller sjukdomar som vore dumt att få just där. Jag försöker att tänka igenom alla möjliga scenarion och ha en plan för det. Men jag väljer att inte fokusera på alla faror och risker för då skulle det inte bli roligt att dra iväg. Det finns också möjlighet att få hjälp från baslägret i Antarktis. Jag meddelar de dagligen position och hur det går vilket ger mig en viss säkerhet.

Publicerad 23 August 2016 11:52

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag