Unga stöttas i både stort och smått

"Vi visar att vi finns och att vi kommer tillbaka”

MJÖLBY. Inga frågor är för stora, för små eller för dumma. Clara Gager och Idaa Söderbäck har som jobb att stötta och finnas vid de ungas sida.

I Mjölby kommun finns två fältsekreterare, eller ”fältare” som de oftare kallas, en verksamhet som vänder sig till kommunens unga – främst i högstadieålder. Idaa Söderbäcks och Clara Gagers uppdrag består i att förebygga sociala problem, synas och vara där ungdomarna är, ge råd och stöd till ungdomar.
– Det här är ett fantastiskt jobb, om man som vi brinner för ungdomar, säger Clara Gager.
Fältverksamheten samarbetar med skola, fritidsgårdar, ungdomshälsan och polis och kan också ge stöd vid kontakt med myndigheter.

För Clara och Idaa är det viktigt att finnas där de unga är.
– Vi försöker att vara så mycket som möjligt på deras egen arena, där ungdomarna känner sig bekväma, därför jobbar vi mycket med sociala medier, berättar Clara Gager.
– Jag tycker att vi når ut bra, men sen är alla olika. Vissa har svårare att ta kontakt än andra. Där är sociala medier bra, det kan vara lättare att ta en första kontakt där, menar Idaa Söderbäck.
Både hon eller Clara är ganska nya som fältare i Mjölby och de pratar varmt om sina företrädare.
– Det är tack vare dem, att de gjort ett så bra jobb, som de flesta känner till oss, säger Idaa.
Clara och Idaa besöker regelbundet och ofta kommunens fyra högstadieskolor och på kvällarna rör de sig mellan fritidsgårdarna och andra platser där de vet att ungdomarna håller till. Mycket handlar om att bygga relationer, skapa förtroende, förklarar Clara.
– Vi visar att vi finns, att vi följer upp och att vi kommer tillbaka.

Ganska ofta får de ta del av ungas problem och en hel del tunga saker, men de får även till sig det positiva.
– Det blir så när man skapat en kontakt och ett förtroende. Då vill man även dela med sig av det som är bra, säger Idaa.
Enligt Clara och Idaa blir de nästan alltid positivt bemötta när de rör sig ute eller dyker upp vid en fest.
– De flesta tycker att det är bra att vi är ute. Vi får mycket positiv respons, de flesta vet syftet, säger Clara och berättar att de inte sällan blir inbjudna om de besöker ett ställe där de fått veta att det är fest.

Publicerad 21 December 2016 10:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag