Johanna är årets äventyrare

Av
Pernilla Alsen

Pernilla Alsen

NORMLÖSA. Johanna Davidsson, med rötterna i Normlösa, har utsetts till årets kvinnliga äventyrare. Priset delades ut under en ceremoni på Vildmarksmässan i Älvsjö i helgen.

Utmärkelsen Årets äventyrare syftar till att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, men också den lust och beslutsamhet som äventyrarna besitter och som visar att ingenting är omöjligt. Priset har tidigare gått till äventyrliga profiler som exempelvis Ola Skinnarmo och Renata Chlumska.
Årets kvinnliga äventyrare Johanna Davidsson tilldelas priset för sitt 227 mil långa äventyr när hon under 39 dagar på skidor tog sig till Sydpolen, och sen tillbaka med kite på endast 12 dagar. Det gör henne till den första svensk som för egen kraft har genomfört sin expedition till Sydpolen tur och retur. ”Äventyret lyckades på ett föredömligt sätt tack vare god planering, innovativt genomförande och ett aldrig sinande gott humör. ” står det i motiveringen.

Årets manliga äventyrare blev Robin Trygg. Trots att jordbävningen I Nepal tvingade honom att avbryta sin planerade expedition uppför Mount Everest så stannade han kvar och hjälpte folket på plats. Ett år senare återvände han och denna gång kom han hela vägen upp och blev i och med det den förste svensken att ha bestigit Mount Everests nord- och sydsida.
– Årets vinnare, Johanna och Robin, är inte bara fantastiska och inspirerande personer. Båda har genomfört sina expeditioner med bravur, noggrannhet och hjärta, säger Fredrik Hjorth, VD Årets Äventyr AB, om utmärkelserna.

Johanna Davidsson har utsetts till ”Årets äventyrare” en gång tidigare, 2014. Då tillsammans med sin syster Caroline efter att de skidat non-stop över Grönland.

Publicerad 13 March 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag