Felle har jobbat med de stora stjärnorna

Han var Hepstars manager och spelade med Abba

VADSTENA. Att Lennart ”Felle” Fernholm finns inskriven i den svenska musikhistorien är ingen överdrift. Meritlistan skulle bli väldigt lång om man radade upp alla artister han jobbat med under åren.

Lennart ”Felle” Fernholm från Vadstena har jobbat med många av de riktigt stora i musik-Sverige. Något som skildrats i boken Backstagepass, skriven av Mats Bengtsson, som släpptes i slutet av förra året.
Det började med Adolf Fredriks musikklasser och ett första scenframträdande tillsammans med pappa Karl i 11-årsåldern. I tonåren började Fernholm, som är uppvuxen i Stockholm, att spela i band – först som gitarrist och sedan som basist.
– Det var Rock-Boris som frågade om jag kunde börja spela bas i hans band. När jag sa att jag spelar gitarr sa han att det var samma sak, ler Felle Fernholm när vi ses hemma i Vadstena.

Han tog sig an basen och ganska snart fick Rock-Ragge upp ögonen för Felle och värvade honom till sitt band. Nästa steg i karriären kom när Fernholm började spela med Little Gerhard, då stor och välkänd rockartist. Efter en tids turnéliv, både i Sverige och utomlands, väntade militärtjänstgöring.
– Efter lumpen funderade jag på vad jag kunde hitta på, så jag startade ett åkeri för musiker, med bil och släpvagn. Efterfrågan var enorm, berättar han.
Tack vare åkeriverksamheten blev Lennart ”Felle” Fernholm snart ett namn i branschen. En dag ringde Benny Andersson, som då spelade orgel i Hep Stars. Bandets bil hade gått sönder och de hjälp.
På den vägen är det, som det brukar heta. Förutom att ratta turnébilen började Felle komma med tips och ge bandet goda råd och med tiden blev Fernholms roll mer och mer turnéledare och manager.
– Killarna var unga och hade inte så mycket erfarenhet av branschen. Jag hade ju varit med tidigare, med Rock-Ragge och Little Gerhard.

Hep Stars, sedan 60-talet inskrivna i den svenska musikhistorien, var mitt uppe i sitt stora genombrott när Felle klev in i bilden. Skrikande fans och gråtande tjejer framför scenen blev vardag. När Fernholm får frågan om rockstjärnelivet under den här tiden var lika vilt som det ryktas om svarar han snabbt.
– För många var det säkert så, men inte för oss, det var hårt arbete. Ofta hade vi tre spelningar på en kväll, så det fanns inte så mycket ork att sväva ut.
Fernholm var också noga med att se till att killarna i bandet tog sig till och från spelningar så diskret som möjligt.
– Det fanns lite mystik kring bandet och det blev aldrig några skandaler, säger han.
Inte nog med att Felle Fernholm, som beskrivits som ”Hep Stars sjätte medlem”, var bandets turnéledare och allt-i-allo, han bidrog också musikaliskt.
– Vi hade en stor ljudanläggning som jag skötte framför scen och där la jag stämmor med falsettsång under konserterna, berättar han.
Han körade och kompade även på Hep Stars plattor, senare också på det som skulle bli Abbas (som då hette Festfolket) första demos. Både Benny Andersson och Svenne Hedlund har Fernholm kontakt med från och till än i dag, berättar han.

Förutom redan nämnda Hep Stars och Abba har Lennart ”Felle” Fernholm jobbat med många stora artister och musikprojekt genom åren; Lasse Berghagen, Gyllene Tider, Jan Malmsjö, Lill-Babs och Rocktåget är bara några av dem.
Nu för tiden blir driver han inte så många musikprojekt, i stället lägger Lennart ”Felle” Fernholm mycket tid och ideellt engagemang i hjälporganisationen Lions, både lokalt i Vadstenaföreningen och på riksnivå. Bland annat brinner han för Lions Quest, som utbildar lärare och ungdomsledare när det gäller droger och mobbning.
– Det är väldigt intressant och spännande, att hitta lösningar som gör det bättre för många.

Lennart “Felle” Fernholm Foto: Pernilla Alsén

Lennart “Felle” Fernholm Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 15 March 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag